تفاوت استرس و اضطراب چیست ؟
تفاوت استرس و اضطراب : کلمات استرس و اضطراب گاهی اوقات به جای یکدیگر استفاده میشوند؛ بنابراین چگونه میتوانید تفاوت بین استرس و اضطراب را تشخیص دهید. استرس و اضطراب علائم فیزیکی بسیار مشابهی دارند که تشخیص فرق استرس و اضطراب را دشوار میکند. در این مقاله قصد داریم درمورد فرق بین استرس و اضطراب صحبت کنیم تا شما بتوانید علائم این دو را از هم تمیز دهید و در جهت درمان آن قدم بردارید.
فهرست مطالب
تفاوت استرس و اضطراب چیست ؟
تفاوت استرس و اضطراب ممکن است غیرقابلتشخیص باشد. از بیرون که به درون نگاه میکنیم، تشخیص تفاوت استرس و اضطراب میتواند دشوار باشد. هر دو میتوانند منجر به شبهای بی خوابی، خستگی، نگرانی بیش از حد، عدم تمرکز و تحریک پذیری شوند. حتی علائم جسمی، مانند ضربان قلب سریع، تنش عضلانی و سردرد، میتواند هم بر افرادی که استرس را تجربه میکنند و هم بر افرادی که مبتلا به اختلال اضطرابی هستند تأثیر بگذارد. با علائمی که میتوانند قابل تعویض به نظر برسند، تشخیص تفاوت استرس و اضطراب و اینکه چه زمانی باید روی تنفس عمیق کار کرد و چه زمانی به دنبال کمک حرفهای بود، میتواند دشوار باشد. اما فرق استرس با اضطراب چیست ؟
به طور خلاصه، استرس واکنش بدن شما به یک محرک است و به طور کلی یک تجربه کوتاه مدت است. استرس میتواند مثبت یا منفی باشد. وقتی استرس وارد میشود و به شما کمک میکند تا آن ضربالاجلی را که فکر میکردید یک علت گمشده است، پشت سر بگذارید، مثبت است. وقتی استرس منجر به بی خوابی، تمرکز ضعیف و اختلال در توانایی انجام کارهایی شود که معمولاً انجام میدهید، منفی است. استرس پاسخی به یک تهدید در هر موقعیتی است.
از سوی دیگر، اضطراب یک اختلال سلامت روانی پایدار است که میتواند توسط استرس ایجاد شود. هنگامی که تهدید از میان رود، اضطراب محو نمیشود؛ اضطراب برای مدت طولانی باقی میماند و میتواند باعث اختلال قابل توجهی در عملکرد اجتماعی، شغلی و سایر زمینههای مهم شود.
راه دیگر برای تشخیص فرق اضطراب و استرس ، توجه به مدت زمانی است که احساس استرس شما ادامه دارد. وقتی استرس برای روزها یا هفتهها باقی میماند و شما را از انجام فعالیتهای روزانه باز میدارد، ممکن است دچار اضطراب شوید. تفاوت استرس و اضطراب این است که استرس طولانی مدت منجر به اضطراب شدید میشود. ممکن است با ترس از آنچه ممکن است اتفاق بیفتد از مکانها یا موقعیتهای خاصی دوری کنید. حتی ممکن است در مورد این واقعیت که مضطرب هستید احساس اضطراب کنید. اگر این نگرانیها را دارید، تنها نیستید. اختلالات اضطرابی رایج و قابل کنترل هستند.
تفاوت بزرگ بین استرس و اضطراب وجود یک محرک خاص است. استرس معمولاً به یک موقعیت خاص گره خورده است. هنگامی که آن وضعیت حل شد، استرس شما نیز برطرف میشود؛ در حالی که اضطراب در اثر استرس طولانی مدت به وجود میآید و اثرات طولانی مدت دارد و با از بین رفتن محرک از بین نمیرود. البته این بدان معنا نیست که استرس همیشه کوتاه مدت است. استرس مزمن به استرس طولانی مدتی اطلاق میشود که در پاسخ به فشارهای مداوم مانند یک شغل سخت یا درگیری خانوادگی رخ میدهد.
در ادامه با مطالعه علائم استرس و اضطراب میتوانید به تفاوت استرس و اضطراب پی ببرید.
شادی و خوشحالی، روند زندگی انسان را بهبود میبخشد بنابراین خواندن مقاله ” زندگی شاد ” را به شما پیشنهاد میکنیم.
علائم استرس
تعدادی از اختلالات عاطفی و جسمی مرتبط با استرس وجود دارد، از جمله افسردگی، اضطراب، حملات قلبی، سکته مغزی، ناراحتیهای گوارشی، چاقی و فشار خون که میتوان به چند مورد اشاره کرد. سطوح بالای استرس میتواند ذهن و بدن را ویران کند. در حالی که استرس میتواند به طرق مختلف ظاهر شود، دانستن چند علامت رایج آن کمک میکند تا آن را بهتر تشخیص دهید:
- سردردهای مکرر
- اختلال خواب
- درد کمر و/یا گردن
- احساس سبکی سر، ضعف یا سرگیجه
- عرق کردن کف دست یا پا
- مشکل در بلع
- بیماری مکرر
- تحریک پذیری
- مشکلات گوارشی
- نگرانی بیش از حد
- ضربان قلب سریع
- تنش عضلانی
- احساسات شدید
- مشکل داشتن در آرام کردن ذهن
- تمرکز ضعیف
- فراموشی
- انرژی کم
- از دست دادن میل جنسی
علائم استرس میتواند متفاوت باشد و در طول زمان تغییر کند. بررسی پاسخهای خود به استرس میتواند به شما کمک کند تا آگاهی خود را از چگونگی بروز استرس افزایش دهید. دانستن این اطلاعات حیاتی به شما کمک میکند تا در اولین نشانههای استرس از تکنیکهای کاهش استرس استفاده کنید تا از عواقب طولانی مدت آن جلوگیری کنید.
مقابله با استرس
یادگیری مقابله با استرس میتواند به آزمون و خطا نیاز داشته باشد. چیزی که برای بهترین دوست شما مفید است ممکن است برای شما کارساز نباشد. این مهم است که ابزار کاهش استرس خود را بسازید تا در هنگام شروع استرس، بیش از یک استراتژی برای اجرا داشته باشید.در کل بهتر است برای مقابله با استرس و اضطراب از یک متخصص روانشناسی که میداند روانشناسی چیست و چه راهکارهایی دارد، کمک بگیرید. برخی از راههای کاهش استرس به شرح زیر است:
- تنفس آرام: بهترین کاری که میتوانید در هنگام استرس انجام دهید این است که نفس عمیق بکشید. این استراتژی را زمانی که آرام هستید تمرین کنید تا بدانید که چگونه از آن در زمانی که تحت فشار هستید استفاده کنید. با چهار شمارش از بینی نفس بکشید و برای چهار شمارش نفس خود را نگه دارید و با چهار شمارش از هوا را از دهان خارج کنید.
- تمرکز حواس را تمرین کنید: مطمئناً اپلیکیشنی برای تمرین تمرکز حواس وجود دارد، اما بهترین راه برای تمرین تمرکز حواس این است که از دنیای دیجیتال خود جدا شوید و هر روز برای یک دوره زمانی خاص با دنیای طبیعی خود ارتباط برقرار کنید. بیرون قدم بزنید و از فرصت استفاده کنید تا با تمام حواس خود به اطراف خود توجه کنید.
- تحرک داشته باشید: ورزش روزانه باعث ترشح مواد شیمیایی حس خوب در مغز شما میشود. تبدیل ورزش به یک عادت روزانه میتواند شما را از واکنشهای منفی به رویدادهای استرس زا محافظت کند.
- یک دفتر خاطرات داشته باشید: نوشتن بهترین و بدترین روزتان به شما کمک میکند موانع را مرتب کنید و روی آنچه درست بوده تمرکز کنید. طبیعی است که در هر روز فراز و نشیب را تجربه کنید.
- خلاق باشید: دلیلی وجود دارد که کتابهای رنگآمیزی بزرگسالان بسیار محبوب هستند. چه در حال طراحی، رنگ آمیزی، نوشتن شعر یا پرتاب رنگ روی دیوار باشید، درگیر شدن در یک سرگرمی خلاقانه به ذهن شما فرصتی برای آرامش میدهد.
- به موزیک با صدای بلند گوش دهید: گوش دادن به موسیقی آرام و آرام واکنش استرس شما را کاهش میدهد (همانطور که موسیقی سریع شما را برای دویدن تحریک میکند.)
چه زمانی به دنبال کمک حرفهای باشیم؟
همانطور که گفته شد اولین قدم برای درمان تشخیص تفاوت استرس و اضطراب است. اگر در مدیریت استرس مشکل دارید و توانایی شما را برای انجام فعالیتهای عادی روزانهتان (مانند به موقع رسیدن به محل کار) مختل میکند، گفتار درمانی میتواند به شما کمک کند. مهم است که یاد بگیرید محرکها و پاسخهای خود را شناسایی کنید و استراتژیهایی را پیدا کنید که برای شما مفید هستند.
پس از اینکه تفاوت استرس و اضطراب را متوجه شدیم به شما خواندن مقاله ” خشم چیست ” را پیشنهاد میکنیم.
علائم اختلال اضطراب فراگیر
ویژگی بارز اختلال اضطراب فراگیر، اضطراب و نگرانی بیش از حد (در مورد تعدادی از رویدادها یا فعالیتها) است که در روزهای بیش از شش ماه رخ میدهد. شدت اضطراب یا نگرانی با احتمال یا تأثیر واقعی رویداد یا رویدادهای پیشبینیشده تناسبی ندارد. سایر علائم اختلال اضطراب فراگیر شامل موارد زیر است:
- مشکل در کنترل نگرانی
- بی قراری یا احساس سرگیجه
- به راحتی خسته میشود
- مشکل در تمرکز یا خالی شدن ذهن
- تحریک پذیری
- تنش عضلانی
- اختلال خواب
- پاسخ شدید به احساسات
- علائم روان تنی: سردرد، معده درد، سرگیجه، سوزنسوزن شدن
- علائم جسمی: تنگی نفس، ضربان قلب سریع، تعریق بیش از حد، تنگی نفس، درد قفسه سینه
- اضطراب، نگرانی یا علائم فیزیکی باعث ناراحتی یا اختلال بالینی قابل توجه در عملکرد اجتماعی، شغلی یا سایر زمینهها میشود.
درمان اختلالات اضطرابی
دو روش اصلی درمان اضطراب روان درمانی و دارو درمانی هستند و بسیاری از افراد از ترکیب این دو استفاده میکنند:
- روان درمانی: گفتار درمانی در کمک به افراد در شناسایی، پردازش و مقابله با محرکهای اضطراب مؤثر است. درمان شناختی رفتاری (CBT) یک درمان بسیار مؤثر و کوتاه مدت است که به افراد کمک میکند مهارتهای خاصی را برای هدف قرار دادن محرکهای خاص خود بیاموزند.
- دارو درمانی: داروهای ضد افسردگی عموماً دارای برخی عوارض جانبی خفیف هستند اما به کاهش برخی از علائم اضطراب کمک میکنند. داروهای ضد افسردگی را میتوان برای مدت طولانی استفاده کرد. بوسپیرون یک داروی ضد اضطراب است که میتواند به طور مداوم نیز استفاده شود. بنزودیازپینها را میتوان به صورت محدود برای کاهش علائم اضطراب استفاده کرد، اما میتوانند اعتیادآور باشند. همه داروها باید به طور کامل با متخصص مراقبتهای بهداشتی شما در میان گذاشته شود. هر گونه عوارض جانبی باید بلافاصله گزارش شود. هرگز استفاده از این داروها را بدون نظارت متخصص مراقبتهای بهداشتی خود قطع نکنید.
- تغییرات سبک زندگی: قبل از اینکه داروها را امتحان کنید، میتوانید چندین تغییر را در خانه ایجاد کنید. ورزش روزانه، بهداشت خواب خوب، تغذیه سالم و پرهیز از کافئین و الکل همگی از داروهای خانگی هستند که میتوانند علائم اضطراب را کاهش دهند.
سخن پایانی
همه افراد دورههایی از افزایش استرس و اضطراب را تجربه میکنند، و گاهی اوقات ممکن است طاقتفرسا باشد. مهم است که یاد بگیرید چگونه استرس یا اضطراب خود را مدیریت کنید و چه زمانی به دنبال کمک باشید. زمانی که استرس و اضطراب دیگر قابل کنترل نیستند و علائم اضطراب در زندگی روزمره شما تداخل ایجاد میکند، وقت آن است که از یک پزشک دارای مجوز بهداشت روان ارزیابی کنید. تشخیص تفاوت استرس و اضطراب کمی سخت است و اگر بتوانید تفاوت استرس و اضطراب را تشخیص دهید قدم اول را در راه درمان برداشتهاید.
در این مقاله از سری مقالات مرکز روانشناسی رویای اوج در مورد تفاوت استرس و اضطراب صحبت کردیم و سعی کردیم با معرفی علائم آنها شما را درمورد تفاوت اضطراب و استرس آگاه کنیم.
اگر سؤالی در خصوص فرق استرس و اضطراب در ذهن دارید که در این مقاله به پاسخ آن نتوانستید برسید، میتوانید سؤال خود را در قسمت نظرات زیر همین مقاله با ما مطرح کنید تا بتوانیم در سریعترین زمان ممکن شما عزیزان را راهنمایی کنیم.
همچنین ممکن است نکتهای در زمینه تفاوت اضطراب و استرس بدانید که در این مقاله از ذکر آن غافل شده باشیم؛ خوشحال میشویم این نکته را با ما و دیگران به اشتراک بگذارید.
درباره سعیده عزیزمحمدی
سعیده عزیزمحمدی هستم، روانشناس بالینی. ۲۰سال با قصههایی از زندگی مراجعینم زیستم. تجربیاتی از جنس درد و شادی، خنده و اشک، فراز و نشیب... همراه شدم، درمان مراجعینم مرا همراه کرد تا زندگی نزیستهشان را بیافرینم... در کنارتان هستم برای هر فصلی از بودنتان
نوشته های بیشتر از سعیده عزیزمحمدی
دیدگاهتان را بنویسید