lgbt چیست؟ با جامعهی رنگین کمانی آشنا شوید
تابهحال از خود سؤال کردهاید که lgbt چیست و این اصطلاح در کجا استفاده میشود؟
امروزه در دنیایی زندگی میکنیم که احترام به حقوق، عقاید و گرایشهای دیگران، از مهمترین مسائل در جامعه است؛ لذا در این مقاله قصد داریم در مورد اصطلاح lgbt صحبت کرده و توضیح دهیم که lgbt چیست و چه کسانی در جامعه ال جی بی تی قرار میگیرند.
فهرست مطالب
ال جی بی تی چیست؟
برای دانستن اینکه lgbt چیست باید تکتک حروف این اصطلاح را که هر یک مشخص کننده یک حالت جنسیتی مشخص است، بشناسید. اصطلاح “LGBT” از نظر فنی مخفف لزبین، همجنس گرا، دوجنسه و تراجنسیتی (ترنس) است. این اصطلاح شامل گرایش جنسی (LGB) و هویت جنسیتی (T) است. اما، گاهی اوقات از آن به عنوان یک اصطلاح کلی برای افرادی استفاده میشود که خود را دگرجنسگرا نمیدانند، بنابراین دانستن سایر هویتهای جنسی و جنسیتی که این اصطلاح آنها را پوشش میدهد مهم است. در زیر، چند اصطلاح و مفهوم اساسی را تجزیه میکنیم. اینها تنها برخی از اصطلاحاتی هستند که برای تعریف گرایش جنسی و همچنین هویت و بیان جنسیت استفاده میشوند.
نکته: هیچ یک از این شرایط جنسیتی را به دیگران تحمیل نکنید؛ اجازه دهید دیگران خود را به گونهای شناسایی کنند که احساس امنیت و اعتبار نسبت به خود واقعی خود داشته باشند.
لزبین
زن لزبین زنی است که از نظر عاشقانه، جنسی و یا عاطفی جذب زنان میشود. بسیاری از لزبین ها ترجیح میدهند لزبین نامیده شوند تا همجنس گرا.
گِی (همجنس گرا)
مرد همجنس گرا کسی است که از نظر عاشقانه، جنسی و یا عاطفی جذب مردان میشود. کلمه همجنسگرا را میتوان به طور کلی برای اشاره به افراد لزبین، همجنسگرا و دوجنسگرا به کار برد، اما بسیاری از زنان ترجیح میدهند لزبین خوانده شوند. بیشتر گِی ها دوست ندارند با عنوان همجنسگرا شناخته شوند، زیرا ارتباط تاریخی منفی با این کلمه وجود دارد و کلمه گِی هویت آنها را بهتر نشان میدهد.
دوجنسگرا یا بایسکشوال (Bisexual)
یک فرد دوجنسگرا کسی است که از نظر عاشقانه، جنسی و یا عاطفی جذب افرادی از جنسهای یکسان و متفاوت با جنسهای خود میشود. بدین معنی که هم به مردان و هم به زنان گرایش عاطفی و یا جنسی دارد.
تراجنسیتی یا ترنس
تراجنسیتی یا ترنس یک اصطلاح کلی است که برای توصیف افرادی استفاده میشود که هویت جنسیتی (احساس درونی مرد، زن یا غیر دوتایی بودن) و یا بیان جنسیتی آنها با جنسیتی که در بدو تولد به آنها اختصاص داده شده متفاوت است. البته باید دقت داشته باشید همه افرادی که ظاهر یا رفتارشان با جنسیتی که دارند هماهنگ نیست لزوماً به عنوان یک فرد تراجنسیتی شناخته نمیشوند.
تاریخچه جنبش lgbt چیست؟
برای این که بهتر بتوانیم به این سؤال که lgbt چیست پاسخ دهیم، بهتر است تاریخچه جنبش ال جی بی تی کیو را نیز بررسی کنیم. ریشه جنبشهای سازمانیافته LGBT را میتوان به دهههای 1920 و 1930، با توسعه فرهنگ گِی ها و لزبین های شهری دنبال کرد. سازمانهای همجنس گرا بعد از جنگ جهانی دوم شروع به توسعه کردند. در هلند، در سال 1946، مردان همجنس گرا، و پس از آن زنان لزبین، با نام مستعار «باشگاه شکسپیر» و سپس به عنوان سازمانی به نام C.O.C گرد هم آمدند. این مخفف «مرکز فرهنگ و اوقات فراغت» است، نامی که در ابتدا و پس از تأسیس آن، برگزیده شد. C.O.C. به عنوان قدیمیترین سازمان لزبین، گِی، دوجنسگرا و ترنسجندر در جهان شناخته میشود.
تشکیل سازمان همجنسگرایان در آمریکا
در ایالات متحده آمریکا، اولین تلاشها برای راه اندازی یک سازمان برای همجنس گرایان را میتوان به سال 1950 در لسآنجلس ردیابی کرد، زمانی که گروه کوچکی از مردان انجمن Mattachine را راه اندازی کردند. در سال 1955 یک سازمان برای لزبین ها، مستقر در سانفرانسیسکو به نام دختران بیلیت (Daughters of Bilitis) به این انجمن Mattachine که اعضای آن بیشتر مردها بودند، ملحق شد. در دهه 1950، این سازمانها کوچک باقی ماندند، اما در چندین شهر شعبههایی تأسیس کردند و مجلاتی منتشر کردند که به چراغ امیدی برای خوانندگان تبدیل شد.
شروع یک جنبش سیاسی جامعه ال جی بی تی کیو، امروزه اغلب به 27 ژوئن 1969 و یورش پلیس شهر نیویورک به یک بار همجنسگرایان روستای گرینویچ به نام The Stonewall Inn بازمی گردد. بر خلاف انتظار، مراجعین بار به مقابله با پلیس پرداختند و سه شب شورش را در این منطقه برانگیختند که همراه با ظاهر شدن شعارهایی چون «قدرت گِی» بر روی ساختمانها بود. تقریباً یک شبه، یک جنبش آزادیبخش همجنسگرایان مردمی شکل گرفت. به دلیل اعتراض رادیکال آمریکاییهای آفریقایی تبار، زنان و معترضان ضد جنگ در دهه 1960، همجنس گرایان همه اشکال خصومت و تنبیهی را که توسط جامعه اعمال شده بود به چالش کشیدند. آنها با اعلام عمومی هویت خود که باعث شد اصطلاح «از گنجه بیرون آمدن» (در مورد این اصطلاح جلوتر توضیح خواهیم داد) شکل بگیرد، انگیزه قابل توجهی به جنبش گستردهتری برای تغییرات اجتماعی دادند.
تشکیل سازمان همجنسگرایان در اروپا
به طور کلی، همین تحولات را میتوان در کشورهای اروپای غربی نیز مشاهده کرد، جایی که دنیای لزبین ها و گِی ها، دیگر یک خرده فرهنگ زیرزمینی نیست، بلکه یک جامعه به خوبی سازماندهی شده، به ویژه در شهرهای بزرگتر، است که اغلب شامل مشاغل همجنس گرایان، باشگاههای سیاسی، آژانسهای خدمات اجتماعی، مراکز اجتماعی و جماعت مذهبی است که مردم را گرد هم میآورند، حتی در برخی از مکانها، نامزدهای همجنسباز آشکارا برای انتخابات شرکت میکنند.
جامعه ال جی بی تی
در جریان این مبارزات، مردان و زنان همجنسگرا دریافتند که با نقشهای جنسیتی غالب اجتماعی مطابقت ندارند. همجنس گرایان نه تنها هنجارهای دگرجنسگرا را به چالش میکشند، بلکه تصاویری را نیز به چالش میکشند که مردان و زنان چگونه باید رفتار کنند، چگونه باید به نظر برسند و چه نقشهایی را باید در جامعهایفا کنند. این رویاروییها با هنجارهای اجتماعی سرکوبگر به روشهای تماشایی انجام شده است که دیده شدن مبارزات را افزایش داده است، مانند «بوسیدن» زنان لزبین در میدان شهر آلمان. آنها همچنین اغلب از رویکردهای سیاسی سنتی مانند لابی گری و حمایت استفاده کردهاند. حضور علنی لزبینها و همجنسبازان در سیاست، و سازمانهایی مانند انجمن بینالمللی لزبینها و همجنسبازان (ILGA) یا سازمان بینالمللی جوانان و دانشجویان همجنسگرا، دوجنسگرا و تراجنسیتی (IGLYO) کمک قابل توجهی به گنجاندن LGBT در بحث در مورد فرصتهای برابر، حقوق بشر و سیاستهای اجتماعی عمومی کردهاند.
به دلیل شورشهای استون وال در ماه ژوئن، این ماه به عنوان ماه غرور (Pride) دگرباشان جنسی انتخاب شد، زمانی که تعدادی از راهپیماییها و جشنوارههای غرور دگرباشان جنسی در سراسر جهان سازماندهی میشوند (در برخی مناطق، در زمانهای دیگر نیز برگزار میشود). چنین جشنوارهها و راهپیماییهایی نه تنها برای ترویج خود تأییدی، کرامت و برابری سازماندهی میشوند، بلکه به روشی برای افزایش دیده شدن افراد دگرباش جنسی و جریان اصلی جنبش، تبدیل شدهاند.
هویت جنسیتی در lgbt چیست؟
هویت جنسیتی به این اشاره دارد که فرد احساس مذکر، مؤنث یا غیر دوتایی (صرف نظر از جنسیت بیولوژیکی خود) میکند. بیان جنسیت به بیان بیرونی هویت جنسیتی فرد اشاره دارد.
افراد تراجنسیتی معمولاً به عنوان اعضای جنسیتی غیر از جنسیت تعیین شده در بدو تولد زندگی میکنند یا میخواهند زندگی کنند. افراد تراجنسیتی اغلب تغییر اجتماعی را انتخاب میکنند که ممکن است شامل تغییر نام، ظاهر و نشانگرهای رسمی جنسیت باشد. آنها همچنین ممکن است به دنبال یک انتقال پزشکی باشند که میتواند شامل مداخلات پزشکی، مانند هورمون درمانی یا جراحی باشد تا بدن آنها را با هویت جنسی خود هماهنگ کرده و تطبیق دهد و به کاهش ناراحتی جنسی کمک کند.
تصور میشود افرادی که شبیه به جنس مخالف جنسیتی که دارند لباس میپوشند، بزرگترین زیرگروه ترنسجندر یا تراجنسیتی را تشکیل میدهند. این افراد گاهی اوقات لباسهایی را میپوشند که متناسب با جنسیت آنها نیست.
تغییر جنسیت در lgbt
تغییر جنسیت که انتقال نیز نامیده میشود، فرایند تغییر نحوه زندگی عمومی جنسیت است و میتواند فرایند پیچیدهای باشد. افرادی که مایل به گذار یا انتقال هستند اغلب با بیان هویت جنسی خود در موقعیتهایی که احساس امنیت دارند، شروع میکنند. آنها معمولاً با ایجاد تغییرات تدریجی در بیان جنسیت خود، تغییر در نحوه زندگی را آغاز میکنند.
برقراری ارتباط با افراد تراجنسیتی یا ترنس دیگر از طریق گروههای حمایت از همتایان و سازمانهای اجتماعی ترنسجندر نیز برای افرادی که فرایند انتقال را طی میکنند، بسیار مفید است. انتقال برای هر فردی متفاوت است و ممکن است شامل تغییر در لباس و آرایش، تغییر نام، تغییر جنسیت در مدارک هویتی، درمان هورمونی و جراحی باشد.
اصطلاح «بیرون آمدن» در lgbt چیست؟
Coming Out (بیرون آمدن) در واقع کوتاه شده اصطلاح «از گنجه بیرون آمدن» است؛ اصطلاحی است که توسط افراد لزبین، همجنسگرا، دوجنسگرا و ترنسجندر و دوجنسگرا (بایسکشوال) برای توصیف تجربهشان از کشف، پذیرش خود، صراحت و صداقت در مورد هویت دگرباشان جنسی و تصمیمشان برای افشا کردن، یعنی به اشتراک گذاشتن این موضوع با دیگران، در زمان و مکانی که انتخاب میکنند، استفاده میشود.
جهت گیری جنسی در lgbt چیست؟
جهت گیری جنسی به یک الگوی پایدار از جاذبههای عاطفی، عاشقانه و یا جنسی برای مردان، زنان یا چند جنسیتی اشاره دارد. جهت گیری جنسی نیز به احساس هویت فرد بر اساس آن جذابیتها، رفتارهای مرتبط و عضویت در جامعهای از افراد دیگر اشاره دارد که در آن جذابیتها سهیم هستند.
به گفته محققان سوزان کوکران و ویکی میز، گرایش جنسی شامل ابعاد زیر است:
- جاذبه جنسی
- رفتار جنسی
- تخیلات جنسی
- ترجیحات عاطفی، اجتماعی و سبک زندگی
- خودشناسی
خشونت مبتنی بر جنسیت علیه افراد lgbt چیست؟
هنگامی که خشونت مبتنی بر جنسیت مورد بحث قرار میگیرد، خشونت علیه افراد lgbt اغلب نادیده گرفته میشود. برای مثال، مرتکبین خشونت علیه جامعه ال جی بی تی، با ابراز انزجار از تمایلات جنسی یا مردانگی همجنس گرایان، اعمال خود را توجیه میکنند. نادیده گرفتن خشونت مبتنی بر جنسیت علیه افراد lgbt، تا حدی نشان دهنده عدم آگاهی از چنین خشونتی است، اما همچنین میتوان گفت این خشونت، نتیجه حمایتهای قانونی و نهادی ناکافی از افراد lgbt در بسیاری از کشورهای اروپایی و سایر نقاط جهان است.
هوموفوبیا، بای فوبیا و ترنس هراسی (ترنس فوبیا) عباراتی هستند که ترس، بیزاری یا نفرت از افراد لزبین، همجنس گرا، دوجنسگرا و ترنسجندر را توصیف میکنند. چنین تنفری معمولاً عمیقاً ریشه در کلیشهها و تعصبات دارد و توسط فضای اجتماعی و سیاسی خصمانه نسبت به افراد lgbt پشتیبانی میشود. این خشونت میتواند اشکال مختلفی داشته باشد، بهعنوانمثال:
- گفتن جوکهای توهینآمیز، استفاده از شوخی یا کلماتی که افراد lgbt را مسخره میکند. گاهی اوقات ممکن است اینها بدون نیت مخرب گفته میشوند، اما ممکن است تأثیر منفی بر افراد LGBT داشته باشد.
- قلدری در مدرسه که میتواند اشکال مختلفی داشته باشد، مانند طرد شدن، حوادث خشونتآمیز که جوانان ال جی بی تی کیو را هدف قرار میدهند، یا تهدید افراد جامعه ال جی بی تی. چنین رفتاری اغلب منجر به ترس، آسیب دیدن یا کنار گذاشته شدن جوانان میشود. علاوه بر این، در برخی مدارس، ممکن است جو نسبت به افرادی که با هنجارهای جنسیتی سنتی مطابقت ندارند بسیار خصمانه باشد و بنابراین ممکن است عمدی یا ناخواسته هوموفوبیا، بایفوبیا یا ترنس فوبیا را ترویج کنند.
- نفرت پراکنی و جرایم ناشی از نفرت؛ جوانان lgbt، بهخصوص در اینترنت اغلب سخنان تنفرآمیز را تجربه میکنند. این موضوع ممکن است لزوماً در نتیجه هدفگیری شخصی نباشد؛ وقتی افراد lgbt به طور کلی هدف نفرت پراکنی قرار میگیرند، ممکن است فرد همچنان آسیب ببیند. چنین رفتاری میتواند تأثیر مخربی بر زندگی جوانان ال جی بی تی کیو داشته باشد؛ اعتماد به نفس و احساس ارزشمندی آنها را کاهش میدهد، مانع از روند افشای هویت واقعی آنها میشود و باعث میشود احساس تنهایی کنند. این سخنان تنفرآمیز که افراد lgbt را هدف قرار میدهد، گاهی حتی منجر به اقدام به خودکشی میشود. جرایم ناشی از نفرت، جرایمی هستند که با انگیزه تعصب و عدم مدارا انجام میشوند که در آن مجرم به دلیل قومیت واقعی یا تصور شده قربانی، منشأ ملی، نژاد، گرایش جنسی، هویت جنسی، باورهای مذهبی یا ناتوانی و غیره به شخص دیگری آسیب میزند. جرایم ناشی از نفرت شامل آزار و اذیت، توهین، تجاوز جنسی، شکنجه، آسیب رساندن به اموال یا قتل هستند.
- تبعیض، مانند طرد جوانان lgbt از تحصیل یا بازار کار، عدم دسترسی یا دسترسی محدود به خدمات پزشکی، قوانین ناکافی برای اجازه دادن به زوجهای غیر دگرجنسگرا تا بتوانند به شکل قانونی به رسمیت شناخته شوند.
- انواع دیگر خشونت، مانند اجبار همجنسگرایان به درمان برای تغییر گرایش جنسی؛ روشهایی که اکنون در بسیاری از کشورها ممنوع است.
- در برخی از کشورها، گرایش جنسی غیر از دگرجنسگرایی غیرقانونی است و افراد lgbt مجازات شده و حتی گاهی اعدام میشوند.
خشونت خانگی در روابط lgbt
شناسایی خشونت خانگی در روابط lgbt، هم برای قربانیان و هم برای مؤسساتی که از آنها حمایت میکنند، سختتر است، زیرا این مؤسسات «جریان اصلی» برای خشونت خانگی، همیشه خشونت خانگی را در روابط lgbtها تشخیص نمیدهند و افراد کمی هستند که در برخورد با جنبههای خاص آن تجربه داشته باشند. با این حال، آمار نشان میدهد که به همان اندازه که در روابط دگرجنسگراها خشونت خانگی رخ میدهد (یک نفر در چهار نفر)، در روابط همجنس گراها نیز این اتفاق میافتد.
شباهتها و تفاوتهای اصلی خشونت خانگی هم جنسیتی و غیر جنسیتی در زیر خلاصه میشود.
شباهتها شامل شکل سوء استفاده، کنترل فرد مرتکب بر قربانی، انزوایی که ممکن است فرد قربانی تجربه کند و پویایی «چرخه خشونت» است.
تفاوتها عبارتاند از:
انزوا
انزوایی که با خشونت خانگی همراه است را میتوان با LGBT بودن در یک جامعه همجنسگرا هراسی یا هوموفوبیا تشدید کرد. سکوت در مورد خشونت خانگی در جامعه دگرباشان جنسی، بیشتر قربانی را منزوی میکند و قدرت بیشتری به آزارگر میدهد.
دخالت در امور دگرجنسگرایان
آزارگر ممکن است تهدید کند که در مورد گرایش جنسی یا هویت جنسی یک فرد با دوستان، خانواده، همکاران یا صاحبخانه صحبت میکند. علاوه بر این، خدمات پشتیبانی موجود ممکن است از یک فرد بخواهد که برخلاف میل خود هویت خود را افشا کند.
ترس از ظلم بیشتر
جامعه ال جی بی تی، به عنوان یک گروه تحت ستم و بدنام، اغلب در پرداختن به مسائلی مردد است که میترسند بیشتر جامعه ال جی بی تی را “لکه دار” کنند.
افسانههای جنسیتی
مردم تصور میکنند که دو مرد در یک دعوا باید برابر باشند. به طور مشابه، مردان همجنس گرا، دوجنسگرا و ترنسجندر، اغلب این ایده را که میتوانند قربانی شوند، رد میکنند. با توجه به مفروضات اجتماعی در مورد «انحراف»، ممکن است فرض شود که خشونت بخشی از یک رابطه سادومازوخیستی است.
زمینه تاریخی ستم
افراد lgbt اغلب با احتیاط زیاد به پناهگاهها، آژانسهای خدمات اجتماعی، ارائه دهندگان خدمات خشونت خانگی، پلیس و دادگاهها مراجعه میکنند. قربانیان LGBT ممکن است از قربانی شدن مجدد از طریق همجنسگرا هراسی، باور غلط، طرد و تحقیر از سوی نهادهایی که سابقه طرد، خصومت و خشونت نسبت به افراد دگرباش جنسی را در تاریخ دارند، بترسند.
هوموفوبیا در lgbt چیست؟
هوموفوبیا به ترس یا تعصب و تبعیض علیه افراد لزبین، همجنس گرا و دوجنسگرا اشاره دارد. این اصطلاح همچنین بیزاری از جاذبه و عشق همجنس گرا یا نفرت از افرادی که این احساسات را دارند، را توصیف میکند. این اصطلاح برای اولین بار در دهه 1970 مورد استفاده قرار گرفت و بیشتر با جهل، تعصب و کلیشهسازی مرتبط است تا واکنشهای فیزیولوژیکی که معمولاً به «فوبیا» نسبت داده میشود. در حالی که نظرات یا نگرشهای همجنسگرا هراسی یا هوموفوبیا اغلب غیرعمدی هستند، اما میتوانند باعث آزار و اذیت افراد لزبین، همجنسگرا و دوجنسگرا شوند.
ترنس فوبیا یا ترنس هراسی در lgbt چیست؟
ترنس هراسی یا ترنس فوبیا، به ترس یا تعصب و تبعیض علیه افرادی اشاره دارد که تراجنسیتی هستند یا تصور میشود هنجارهای جنسیت، هویت جنسیتی یا بیان جنسیت را نقض میکنند. در حالی که نظرات یا نگرشهای ترنس هراسی اغلب غیرعمدی هستند، اما میتوانند باعث آزار افراد ترنس شوند.
بای فوبیا یا دوجنسگرا هراسی در lgbt چیست؟
Biphobia یا دوجنسگرا هراسی، به عدم تحمل، نفرت یا حذف افراد دوجنسگرا اشاره دارد. این اصطلاح بیانگر بیزاری از دوجنسگرایی (هر غیر تکجنس گرایی) است و توسط نگرشهای منفی و افسانههای پیرامون دوجنسگرایی تقویت میشود.
سخن پایانی
در زمانی که افراد لزبین، همجنسگرا، دوجنسگرا و تراجنسیتی (LGBT) به طور فزایندهای بخشی باز، شناخته شده و قابل مشاهده از جامعه میباشند، پزشکان و محققان با اطلاعات ناقصی درباره وضعیت سلامت این جامعه مواجه هستند. اگرچه دانش اندکی در مورد سلامت جامعه ال جی بی تی در دو دهه اخیر توسعه یافته است، هنوز مسائل بسیاری باید مورد بررسی قرار گیرد.
در این مقاله در مورد دگرباشان جنسی و مشکلاتی که دارند صحبت کرده و به سؤالاتی چون lgbt چیست و جامعه ال جی بی تی چیست پاسخ دادیم و امیدواریم مطالب این مقاله برای شما مفید بوده باشد؛ اگر سؤالی در این زمینه دارید در قسمت نظرات مطرح کرده تا در اولین فرصت پاسخگوی شما عزیزان باشیم.
درباره سعیده عزیزمحمدی
سعیده عزیزمحمدی هستم، روانشناس بالینی. ۲۰سال با قصههایی از زندگی مراجعینم زیستم. تجربیاتی از جنس درد و شادی، خنده و اشک، فراز و نشیب... همراه شدم، درمان مراجعینم مرا همراه کرد تا زندگی نزیستهشان را بیافرینم... در کنارتان هستم برای هر فصلی از بودنتان
نوشته های بیشتر از سعیده عزیزمحمدی
دیدگاهتان را بنویسید