روانشناسی بالینی یعنی چه ؟ چه افرادی به روانشناسی بالینی نیاز دارند؟
روانشناسی بالینی یعنی چه؟ روان شناسی بالینی چه شاخهها و رویههایی دارد؟ راهکارهای روانشناسی بالینی چیست؟ شاید تا کنون اسم روانشناسی بالینی را شنیده باشید اما اطلاعات دقیقی از آن در دستتان نباشد. این که روانشناس بالینی کیست و چه کاری از دست بر میآید، چه فردی به یک روانشناس بالینی احتیاج دارد و … همگی از سوالاتی هستند که قرار است در این مقاله، پاسخ آنها را دریافت کنید.
پیش از پاسخ دادن به سوال روانشناس بالینی یعنی چه، باید بگوییم که مشکلاتی زیادی وجود دارد که میتواند فرد را از نظر روحی و روانی مریض کند! به خصوص در شرایط کنونی که شاید حال بسیاری از افراد در جامعه خوب نباشد. شاید خیلی به این موضوع اهمیت ندهید، ولی باید مطلع باشید که فشاری که بر اثر بیماریهای ذهنی، افسردگی و این چنین موارد به روح و جسم شما وارد میشود، بسیار بیشتر از فشاری است که ممکن است بر اثر جراحات فیزیکی به شما وارد شود.
روان شناسی بالینی، یکی از شاختههای علم روانپزشکی است که میتواند یک فرد که بیماری روحی دارد را با روشهای ذهنی و فکری، درمان کرده و فکر او را از عوامل مخرب، نجات دهد.
در این مقاله همراه ما باشید تا علاوه بر این که متوجه شوید روانشناسی بالینی یعنی چه، بتوانید در صورتی که نیاز به یک روانشناس بالینی داشتید، قدرت تشخیص آن را داشته باشید.
فهرست مطالب
روانشناس بالینی چیست
روانشناسی بالینی، زیرشاخهای از علم روانشناسی بوده که بیمارهایی که مشکلات روانی داشته و رفتارهای غیرعادی از خود نشان میدهند را مورد بررسی قرار میدهد. یک روانشناس بالینی، قدرت این را دارد که مشکلات فکری، روحی و روانی که برای یک فرد به وجود آمده است را بررسی نموده و علل آن، که میتوان به دلیل مشکلات ژنتیکی، اجتماعی و یا خانوادگی باشد را پیدا کند.
یک روانشناس بالینی، باید بتواند با ارائه یک راهکار و یک برنامه، در راستای مدیریت یک بیماری، مشکلات ذهنی به وجود آمده برای یک فرد را درمان کند. روانشناس بالینی، دارو تجویز نمیکند و تنها با استفاده از راهکارهایی که با توجه به رشته خود آموزش دیده است، برای درمان اقدامات لازم را به عمل میآورد.
- یک متخصص در زمینه روان شناسی بالینی، باید دانش وسیعی در راستای تشخیص معضلات فکری و روانی داشته باشد
- شناخت گستردهای از مشکلاتی که ممکن است برای روان افراد در سنین مختلف به وجود بیاید داشته باشد
- توانایی انجام پژوهش و به روز کردن اطلاعات روانشناسی خود داشته باشد
- با افرادی که از نظر شغلی، مکمل آنها بوده در ارتباط باشد تا در صورتی که مشکل بیماری، در زمینه کاری او نبود، بتواند زمینههای مفید را به بیمار معرفی کند
زیر مجموعههای روانشناسی بالینی چیست
پس از آن که متوجه شدید روانشناسی بالینی یعنی چه، قصد داریم به بررسی زیرشاخهها آن بپردازیم. روان شناسی بالینی، زیرشاخههای مختلفی دارد که در ادامه به بررسی آنها میپردازیم.
- روانشناسی اعصاب
روانشناسانی که در این زمینه تحصیل کردهاند، باید بر روی آناتومی و چگونگی رفتار و عملکرد مغز و سیستم عصبی بدن، مسلط بوده و بتوانند در راستای مواردی مثل سکته مغزی، آلزایمر، پارکینسون و دیگری اختلالات عصبی، راه کارهای درمانی مناسب ارائه دهند.
- روانشناسی سلامت
این شاخه از روانشناسی به مشکلاتی که زمینه اجتماعی دارند مربوط میشود. در واقع، زمانی که فرد، در جایگاه اجتماعی که قرار دارد، دچار مشکل میشود، مستعد قرار گرفتن در معرض افسردگی و اختلالات روانی میباشد. روانشناسی سلامت در راستای بهبود این مشکل، عمل میکند.
- روانشناسی کودک
روانشناسی کودک، یکی از شاخههایی از علم روانشناسی است که میتواند در راستای شناخت استعدادها و نیازهای کودکان و نوجوانان، کمک زیادی به والدین بکند. همچنین اختلالاتی مثل اختلال در یادگیری، خشم، رشد، آزارهای روحی که ممکن است برای کودک همراه باشد و … از مشکلاتی هستند که برای رفع انها باید از روانشناس بالینی کودک کمک گرفت.
- روانشناسی افراد مسن
افرادی که در این زمینه تحصیل کردهاند، به رفع مشکلاتی از قبیل اختلال در عملکرد، بیماریهای روحی مزمن و افسردگی که با بالا رفتن سن به وجود میآید، میپردازند. شاید در کشور ما، خیلی برای رفع این مشکلات برای افراد مسن، به روانشناس مراجعه نشده باشد، اما میتوان اطمینان داد که بسیاری از مشکلات فکری که برای افراد مسن به وجود میآید، با این شاخه از روانشناسی، حل شدنی است.
تفاوت روانشناسی بالینی با روانپزشک
پس از گرفتن جواب سوال روانشناسی بالینی یعنی چه، باید به تفاوتهای آن با روانپزشک اشاره کنیم. یک روانپزشک، در دوران دبیرستان، در رشته تجربی تحصیل کرده و پس از قبولی در دانشگاه، در رشته پزشکی به تحصیل پرداخته و پس از اتمام دوران پزشکی عمومی، میتواند در شاخه روانپزشکی، تخصص بگیرد. اما یک روانشناس بالینی، در دبیرستان، در رشته انسانی تحصیل کرده و به یک روانشناس عمومی تبدیل میشود. و سپس در رشته بالینی، مدرک کارشناسی ارشد دریافت میکند.
روانشناس بالینی، هیچ دارویی تجویز نمیکند و تمامی راهکارهای درمانی آن، با استفاده از روشهای فکری و روحی میباشد. اما روانپزشک، میتواند در راستای سلامت روان بیمار، دارو تجویز کند.
روانپزشک، طیف گستردهای از روشهای درمان را برای حل شدن مشکل بیمار به کار میگیرد. از روشهای دارویی، پزشکی گرفته تا مشکلات روانی. اما یک روانشناس بالینی، تنها با روشهای روان درمانی در راستای بهبود بیمار، تلاش میکند.
چه افرادی به روانشناسی بالینی نیاز دارند؟
اصلیترین سوالی که در زمینه روانشناسی بالینی به وجود میآید این است که چه افرادی در چه زمانی به یک روانشناس بالینی احتیاج پیدا خواهند کرد؟ در واقع مشکلات ذهنی را باید با شاخه روانشناسی بالینی درمان کرد. مشکلاتی مثل عوامل زیر:
- کودکان و نوجوانانی که دارای افسردگی یا برخی مشکلات رفتاری هستند
- افرادی استرسی که به میزان زیاد درگیر اظطراب میشوند
- برخی بیماریهای ذهنی مثل اوتیسم، بیش فعالی، یادگیری کودک و ناتوانی ذهنی
- افرادی که با اختلال در خواب و انرژی زیاد در هنگام خواب همراه هستند
- افرادی که دارای اخلاقیات منفی، مثل کمبود توجه هستند
- افرادی که تمایل به آسیب رساندن به خود و دیگران را دارند
- اشخاص دچار وسواس فکری
- افرادی که اعتیادهای فکری به عواملی مثل الکل، قمار، برخی مخدرها، خودارضایی و … دارند.
- افرادی که از تیپ و قیافه و اندام خود ناراضی هستند
در آخر، باید گفت که هرگونه اختلالات فکری که داشته باشید، میتوانید به یک پزشک روانشناس بالینی مراجعه کنید. توصیه میکنیم این طرز تفکر را از خود دور کنید که مراجعه به روانشناس، موجب افت شخصیت شما میشود. چرا که زمانی که فکر، نا آرام باشد، تمامی قسمتهای زندگی، با اختلال همراه است.
سخن پایانی
با مطالعه این مقاله، متوجه این شدید که روانشناسی بالینی یعنی چه و چه زیرشاخههایی برای آن وجو دارد. در واقع، روانشناسی بالینی، روشهای درمان که بر اساس رواندرمانی میباشد را تحت الشعاع قرار میدهد و با انجام تمرینات فکری و بدون استفاده از تجویز دارو، در راستای مشکلاتی از جمله وسواس، برخی اعتیادها، بیماریهای فکری، استرس، بیخوابی و … راهکارهای مناسب ارائه دهد. تفاوت اصلی روانشناسی بالینی با روانپزشکی نیز همین مورد است. یک روانپزشک، با انواع شیوههای درمان برای خوب شدن روان بیمار تلاش میکند. این در حالی است که روانشناس بالینی، تنها با روان درمانی این مشکلات را حل و فصل میکند.
برای اکثر اقشار جامعه، از کودک و میانسال گرفته تا افراد میانسال، میتوانید با مشاوره گرفتن از یک روانشناس بالینی، بسیاری از مشکلات فکری او را حل کنید.
امیدواریم توانسته باشیم مطالب مفیدی را در راستای روانشناسی بالینی در اختیار شما قرار داده باشیم. همچنین در صورتی که سوالی در این زمینه برای شما بدون پاسخ باقی مانده بود، در قسمت نظرها آن را برای ما به اشتراک بگذارید.
درباره محمد مهدی عزیزمحمدی
من عاشق بوی خاک بارون خورده و طعم قهوه و خودکار بیکم...
نوشته های بیشتر از محمد مهدی عزیزمحمدی
دیدگاهتان را بنویسید