عوارض خود ارضایی چیست ؟
یک جوک قدیمی در مورد خود ارضایی وجود دارد: “80٪ مردم خود ارضایی میکنند و 20٪ دیگر در مورد آن دروغ میگویند.” البته این یک آمار واقعی نیست و برخی از مردم واقعاً هرگز خود ارضایی نمیکنند، اما کار به جایی میرسد که بیشتر مردم میدانند خود ارضایی امری رایج و عادی است، حتی اگر خودشان اعتراف نکنند که این کار را انجام میدهند. برخی افراد از خود ارضایی خجالت میکشند زیرا افسانههای زیادی وجود دارد که نشان میدهد خود ارضایی کثیف یا شرمآور است. ممکن است به نظر برسد که هیچ کس این کار را نمیکند، زیرا خود ارضایی خصوصی است و مردم معمولاً در مورد آن صحبت نمیکنند. اما لازم به ذکر است عوارض خود ارضایی نیز باعث میشود برخی افراد این کار را انجام ندهند.
در این مقاله قصد داریم به موضوع استمنا و خود ارضایی چیست ، دلایل خودارضایی پسران ، عوارض خود ارضایی از نظر علمی در پسران و دختران، عوارض خود ارضايي بر مغز و غیره پرداخته و به سؤالاتی چون علت خود ارضايي چيست ؟ علائم خود ارضايي چيست ؟ آیا عوارض خود ارضايي بعد از ترک از بین میرود؟ عوارض خود ارضايي از نظر علمي در زنان ؟ عوارض خود ارضايي در نوجوانان چیست؟ و عوارض خود ارضايي براي مردان چیست؟ پاسخ دهیم.
فهرست مطالب
خود ارضایی چیست ؟
خود ارضایی، دست زدن و مالیدن قسمتهایی از بدن برای لذت جنسی است، مانند آلت تناسلی، کیسه بیضه، کلیتوریس، فرج، سینهها و مقعد. خود ارضایی میتواند شامل کاوش در بدن خود شخص باشد، اما میتواند بین دو نفر نیز اتفاق بیفتد (خود ارضایی متقابل). اگر خود ارضایی بین افراد اتفاق بیفتد (خود ارضایی متقابل) نیاز به رضایت هر دو شخص است.
خود ارضایی یا استمنا یک رفتار رایج است که در تمام سنین از کودکی، تا نوجوانی و در طول بزرگسالی توسط افراد با هر جنسیت و با هر گرایش جنسی دیده میشود. این یک راه سالم برای افراد است تا بدن خود را کشف کنند، بفهمند چه چیزی از نظر جنسی خوب است و چگونه به ارگاسم برسند.
لذت جنسی از طریق استمنا میتواند بخشی بسیار عادی از تجربه جنسی یک فرد باشد. میزان خود ارضایی افراد برای هر فرد متفاوت است. ممکن است چندین بار در روز، یک هفته یا یک ماه به هیچ وجه خود ارضایی نکنید. اینکه هر چند وقت یکبار یک فرد خود ارضایی میکند مشکلی نیست، مگر اینکه زمان صرف شده برای خود ارضایی جایگزین جنبههای دیگر یک زندگی سالم و متعادل شود، مثلاً مدرسه، کار، مسئولیتها، فعالیتهای اجتماعی. عوارض خود ارضایی بیش از حد میتواند زندگی شخص را تحت تأثیر قرار دهد و ممکن است گاهی برای کاهش عوارض خود ارضایی نیاز به مشاوره حرفهای باشد.
علت خود ارضايي چيست؟
به طور کلی، روابط جنسی و رسیدن به اوج ارگاسم باعث میشود استرس و فشارهای عصبی روزانه ناشی از کار و مشکلات زندگی کاهش یابد و فرد احساس آرامش کند؛ در نتیجه یکی از مهمترین دلایل خودارضایی فرار از استرس و فشارهای زندگی است و گاهی افراد بدون توجه به عوارض خود ارضایی این کار را انجام میدهند.
اگر استرس زیادی دارید، یا اگر اختلال خلقی دارید، ممکن است از خودارضایی برای آرامش و احساس بهتر استفاده کنید. این به خودی خود اشتباه نیست، اما ممکن است در رسیدن به اوج ارگاسم وسواس پیدا کنید. این میتواند منجر به اعتیاد به خود ارضایی شود که برای شما مشکل ساز میشود و علیرغم دانستن عوارض خود ارضایی ، قادر به جلوگیری از این کار نشوید.
رفتارهای جنسی اجباری نیز ممکن است عصبی باشند. عدم تعادل مواد شیمیایی طبیعی مغز و بیماریهای عصبی مانند پارکینسون ممکن است منجر به رفتار جنسی اجباری شود. با این حال، تحقیقات بیشتری مورد نیاز است. تحقیقات دیگر روی حیوانات نشان میدهد که اعتیادهای رفتاری ممکن است مسیرهای عصبی مغز را مانند اختلالات مصرف مواد تغییر دهند و ممکن است باعث شود که بخواهید آن رفتار را بیشتر و بیشتر انجام دهید، مانند خودارضایی.
اعتیاد به خودارضایی یک وضعیت پیچیده است که در آن فرد وابستگی روانی، عاطفی و فیزیولوژیکی به ارضای خود ایجاد میکند. این یک بیماری مزمن و پیشرونده است که در آن افراد علیرغم پیامدهای فردی و اجتماعی به استمنا ادامه میدهند. اگرچه استمنا مزمن قابل درمان است، بسیاری از افراد به دلیل انگ اجتماعی و شرم شخصی تمایلی به درمان ندارند.
اعتیاد به استمنا زمانی اتفاق میافتد که فرد دیگر نتواند میل خود به خود ارضایی را سرکوب کند و در نتیجه به طور اجباری در این رفتار شرکت کند و از عوارض خود ارضایی رنج ببرد. استفاده از اصطلاح “اعتیاد به خود ارضایی” بحث برانگیز است، زیرا تحقیقات کافی وجود ندارد که بتواند آن را به عنوان یک بیماری قابل تشخیص مستقل تأیید کند. متأسفانه تحقیقات به دلیل انگ اجتماعی و شرم شخصی محدود است.
خود ارضایی بیش از حد ممکن است عواقب منفی بسیاری را به همراه داشته باشد. عوارض خود ارضایی بی شمار هستند. اما اغلب به دلیل شرم خانوادگی، اجتماعی یا مذهبی مرتبط با خودارضایی، موضوعی نسبتاً تابو در نظر گرفته میشود و درمورد عوارض خود ارضایی و درمان آن صحبت نمی شود. یک نظرسنجی بزرگ نشان داد که 78 درصد از بزرگسالان خود ارضایی میکنند. صرف نظر از این، این انگ باعث شده است که کسانی که با این بیماری دست و پنجه نرم میکنند، پیامهای درونی شرم و گناه را تجربه کنند.
فردی که تا حد آسیب استمنا میکند، با چالشهای بالینی خاصی مواجه میشود. علت خود ارضایی اجباری پیچیده است. اغلب سابقه شرم، سوء استفاده و بی توجهی در خانواده آنها وجود داشته است. بسیاری از مراجعانی که درگیر خودارضایی اجباری هستند به یاد میآورند که این رفتار را در سنین بسیار پایین به عنوان تنها شکل استراحت و فرار از محیطی مملو از ترس، پنهان کاری و تروما آغاز کردهاند.
علل و محرکهای اعتیاد به خودارضایی در افراد مختلف متفاوت است. باز هم اینها ممکن است تحت تأثیر استعدادهای شخصی و تأثیرات اجتماعی قرار گیرند. هر چه علل و محرکهای بیشتری در زندگی شخصی وجود داشته باشد، حساسیت بالقوه بیشتر است و فرد دچار عوارض خود ارضایی میشود. با آگاهی از این عوامل خطر، ممکن است اقدامات پیشگیرانهتری برای جلوگیری از مشکل و بروز عوارض خود ارضایی انجام شود.
در اینجا چندین دلایل خودارضایی و علت و عامل خطر برای رفتار جنسی اجباری وجود دارد:
- عدم تعادل مواد شیمیایی طبیعی مغز
- تغییرات در مسیرهای مغزی
- شرایطی که بر مغز تأثیر میگذارد
- سهولت دسترسی به محتوای جنسی
- مشکلات سوء مصرف الکل یا مواد مخدر
- شرایط دیگر سلامت روان
- درگیریهای خانوادگی یا اعضای خانواده با مشکلاتی مانند اعتیاد
- سابقه سوء استفاده فیزیکی یا جنسی
علائم خود ارضايي چيست ؟
طبق یک نظرسنجی که توسط انجمن بینالمللی پزشکی جنسی گزارش شده است، خود ارضایی نسبت به فعالیت جنسی با شریک زندگی رایجتر است. در مردان 18 تا 59 ساله، فراوانی خودارضایی از یک بار در هفته تا چند بار در ماه متغیر بود. حدود 20 درصد از مردان گزارش کردند که دو تا سه بار در هفته و کمتر از 20 درصد بیش از چهار بار در هفته استمنا میکنند. زنان گزارش دادند که یک بار در هفته یا کمتر خود ارضایی میکنند. تعداد دفعاتی که یک فرد درگیر استمنا میشود در بین افراد متفاوت است. با این حال، اگر تکرار آن باعث نگرانی شما میشود، ممکن است بخواهید ببینید آیا علائمی وجود دارد که نشان دهد ممکن است به طور اجباری استمنا کنید یا خیر. علائم رایج اعتیاد به خود ارضایی عبارتاند از:
- آنقدر خودارضایی میکنید که دیگر جنبههای زندگی شخصی یا حرفهای شما را مختل میکند.
- دشواری انتظار برای رسیدن به خانه برای خودارضایی که در نتیجه در مکانهای نامناسب اقدام به خود ارضایی میکنید.
- ممکن است دیر به جلسات کاری بروید یا حتی آنها را لغو کنید یا قرارهای اجتماعی را زودتر ترک کنید تا خودارضایی کنید.
- خود ارضایی میکنید حتی زمانی که احساس برانگیختگی و تحریک شدن ندارید.
- حتی مواقعی که نمیخواهید هم خودارضایی میکنید و کنترلی روی آن ندارید.
- برای شما دشوار است که به خودارضایی فکر نکنید.
- هنگامی که خودارضایی نمیکنید، علائم ولع مصرف را تجربه میکنید.
- درگیر شدن در خود ارضایی به عنوان پاسخی به موقعیتهای استرس زا 4 یا ناراحتی عاطفی.
- سوزش دستگاه تناسلی یا سایر علائم آسیب به دستگاه تناسلی
- مشکل در رسیدن به ارگاسم با شریک جنسی به دلیل از دست دادن حساسیت دستگاه تناسلی
- احساس گناه یا شرم شدید پس از خودارضایی
- ناتوانی در کاهش یا توقف خود ارضایی حتی اگر بخواهید.
به طور کلی، اگر خودارضایی برای شما بیش از حد یا وسواسی شود، بعث ایجاد عوارض خود ارضایی شده و ممکن است نشانهای از لزوم صحبت با یک متخصص سلامت جنسی باشد.
عوارض خود ارضايي بر مغز
ممکن است استمنا را دوست نداشته باشید، یا ممکن است برخلاف سیستم اعتقادی شما باشد، اینکه خود ارضایی را انتخاب کنید یا نه به خودتان بستگی دارد.
برخی از افراد در نتیجه خودارضایی مشکلات سلامت روانی مانند احساس اضطراب یا گناه یا سایر اختلالات خلقی را تجربه میکنند. در حالی که اکثر مردم اثرات مثبت خود ارضایی را تجربه میکنند، این برای همه صادق نیست.
برخی ممکن است از نظر اخلاقی یا مذهبی با خود ارضایی مخالف باشند و به دلیل انجام استمنا یا حتی فکر کردن به آن احساس گناه کنند و یا از عوارض خود ارضایی آگاه باشند.
خودارضایی بیش از حد نیز میتواند باعث مشکلات جسمی مانند تحریک یا خراشیدگی پوست، تورم اندام تناسلی و گرفتگی عضلات شود. خودارضایی همچنین برای برخی افراد دشوار است، به خصوص در افرادی که دارای اختلال عملکرد جنسی یا سابقه سوء استفاده جنسی هستند. این افراد ممکن است انجام خود ارضایی را بسیار شرمآور یا حتی ناراحت کننده بدانند.
در حال حاضر، انجمن روانشناسی آمریکا خود ارضایی یا اعتیاد به رابطه جنسی را به عنوان یک اختلال سلامت روان نمیشناسد. در عوض، اکثر متخصصان خود ارضایی بیش از حد را به عنوان یک رفتار جنسی اجباری (CSB) یا رفتار جنسی خارج از کنترل طبقه بندی میکنند و معتقدند عوارض خود ارضایی بسیار است. برخی از افراد به دلیل برخی شرایط سلامتی زیر اقدام به خود ارضایی بیش از حد یا اجباری میکنند:
- بیماری آلزایمر
- اختلال دوقطبی
- بیماری پیک
- سندرم کلاین – لوین
- اختلال وسواس فکری عملی
در افراد مبتلا به این شرایط، درمان مشکل زمینهای پزشکی اغلب به کاهش اجبارها و رفتارهای جنسی کمک میکند.
برخی از داروهای غیرقانونی و داروهای تجویزی، به ویژه آنهایی که سطح دوپامین را افزایش میدهند، ممکن است میل جنسی افراد را نیز افزایش داده و باعث خود ارضایی شخص شود، این داروها عبارتاند از:
- مت آمفتامین
- داروهای پارکینسون
- کوکائین
در این موارد، قطع یا تغییر مصرف دارو یا مواد مخدر اغلب میتواند اجبارهای جنسی مانند خود ارضایی بیش از حد را کاهش دهد.
عوارض خود ارضايي بر مغز میتواند تحت تأثیر عوامل مختلفی قرار گیرد. اما به طور کلی خود ارضایی بیش از حد تعادل مواد شیمیایی مغز را برهم میزند و باعث ایجاد مسیرهای اشتباه در مغز شود. توجه داشته باشید که لازم نیست این علل و عوامل خطر در ابتدا وجود داشته باشند تا فردی به اعتیاد به خود ارضایی مبتلا شود. اعتیاد ممکن است از لذت شدید از ارضای خود شروع شود که به تدریج به تغییر مسیرهای مغزی، عدم تعادل مواد شیمیایی مغز و سایر مشکلات و شرایط منجر میشود.
عوارض خود ارضايي براي مردان
به گفته دکتر چیراگ بانداری، بهترین متخصص جنسی در هند، فردی که بیش از 21 بار در ماه خود ارضایی میکند، ممکن است با عوارض جانبی خود ارضایی مواجه شود. او میگوید مردان از تکنیکهای مختلف خود ارضایی یا تحریک استفاده میکنند که ممکن است در عملکرد آنها اختلال ایجاد کند. هنگامی که فردی در موقعیت خاصی برای ضربه کردن، فشار دادن، تا کردن یا لمس اندام تناسلی خود مینشیند، با این انتظار که نعوظ را احساس کند، سعی در خود ارضایی دارد. این عادتهای تحریککننده گاهی منجر به مشکلات عملکردی میشوند (بهعنوانمثال، ED، تأخیر در نعوظ، کاهش میل، و نارضایتی جنسی). زن یا مردی که معتاد به خودارضایی است لزوماً نباید مجرد یا تنها باشد.
طبق تحقیقات انجام شده توسط شورای تحقیقات سوئد، نیاز به خودارضایی در مردان بیشتر از زنان است. همچنین از نظر علمی ثابت شده است که مردان پس از انزال احساس آرامش زیادی میکنند. اما آیا این بدان معناست که خود ارضایی یک عادت سالم است؟
تحریک در هنگام تماشای پورن میتواند منجر به تحریک بیش از حد شود و به نوبه خود، شیمی مغز را تغییر دهد؛ در نتیجه مرد وقتی با شریک واقعی خود است جلوی نعوظ واقعی را میگیرد. تماشای فیلمهای پورن برای خود ارضایی همچنین میتواند انتظارات غیر واقعی را در ذهن مردان ایجاد کند و ممکن است وقتی همسر فرد قادر به ارائه آن نباشد، ناامید شوند.
8 عوارض خود ارضايي از نظر علمي در پسران از نظر متخصصین جنسی:
1- درد ناحیه تناسلی:
هنگامی که مردان به طور مکرر خود ارضایی میکنند، ممکن است از بیماری اٌدِم رنج ببرند که آلت تناسلی را با تحریک مداوم متورم میکند. اٌدِم بیماری است که در آن قسمتی از بدن به دلیل احتباس مایعات در بافت بدن متورم میشود و معمولاً زمانی اتفاق میافتد که فشار بیش از حد به قسمتهای خاصی از بدن وارد شود.
2- کاهش تعداد اسپرم:
به گفته دکتر چیراگ بانداری، وقتی مردان یا پسرها عادت بیش از حد به انجام خود ارضایی دارند، ظرفیت بدن برای ساخت تستوسترون مختل میشود و تعداد کم اسپرم میتواند یکی از عوارض خود ارضايي براي مردان باشد.
3- سندرم دات:
سندرم دات یکی از مشکلات رایج جنسی مردان است. در سندرم دات، مایع منی در حالی که مردان ادرار میکنند دفع میشود. طبق تحقیقات منتشر شده در ژانویه 2015 توسط مجله بینالمللی تحقیقات پزشکی و مطالعات علوم بهداشتی، سندرم دات میتواند یکی از عوارض خود ارضايي براي مردان باشد. این سندرم بعداً میتواند به دلیل اصلی انزال زودرس و اختلال نعوظ در مردان تبدیل شود.
4- مشکل شب هنگام:
هنگامی که مردان در خواب انزال میکنند یا رؤیاهای خیس (رؤیاهای جنسی) میبینند، ممکن است از مشکلات شبانه رنج ببرند. مردانی که بیش از حد در معرض محتوای جنسی قرار میگیرند یا برای مدت زمان بیشتری به خود ارضایی میپردازند نیز میتوانند با مشکلات شبانه روبرو شوند که یکی از عوارض خود ارضایی پسران است.
5- بثورات و قرمزی:
انقباض بیش از حد آن در اوج ارگاسم یا محکم نگه داشتن اندام تناسلی میتواند باعث ایجاد بثورات و قرمزی شود که ممکن است به کمک پزشکی نیاز داشته باشد. این بثورات به دلیل خشکی پوست یا عفونت پوستی ایجاد میشوند که میتواند به دلیل کثیف شدن دستها یا استفاده از روانکنندههای بیکیفیت باشد که میتواند عوارض خود ارضایی پسران را ایجاد کند.
6- فاصله گرفتن از دیگر افراد در جامعه:
بر اساس یک مطالعه روانشناسی، یکی از دلایل تحریم مجالس و رویدادهای اجتماعی توسط مردان میتواند اعتیاد به خود ارضایی باشد. بیمار مبتلا به چنین اعتیادی بیشتر دوست دارد در خانه بماند تا بیرون رفتن. او ترجیح میدهد بیشتر وقت خود را در اتاق تنها بگذراند. او همچنین بهانههایی برای دوری از هر مناسبتی پیدا میکند.
7- عزت نفس پایین:
مردانی که عادت به خودارضایی دارند، در زندگی خود با اضطراب و افسردگی دست و پنجه نرم میکنند. این افراد اعتماد به نفس خود را از دست میدهند و همیشه وقتی در جمع قرار میگیرند، عصبی هستند. خود ارضایی آنها را برای مدتی آرام میکند اما یک انگ منفی نسبت به خودشان ایجاد میکند.
8- ذهنیت غیر متمرکز:
مردانی که بیش از یک بار در روز استمنا میکنند، معمولاً به آن معتاد هستند و به دنبال دلایلی برای نادیده گرفتن کار یا تحصیل خود هستند. این مردان نمیتوانند روی کار خود تمرکز کنند و در نهایت از شکست در شغل یا تحصیل رنج میبرند. در عین حال، خود ارضایی بیش از حد باعث ضعف در مردان نیز میشود که میتواند آنها را از تمرکز روی کار خود منع کند.
عوارض خود ارضايي در نوجوانان :
در اینجا برخی از عوارض خودارضایی در نوجوانان آورده شده است که ممکن است از وجود آنها اطلاعی نداشته باشید:
- یبوست
- آکنه
- انزال فوری / زود انزالی
- انقباضات مکرر عضلات
- سیستم گوارش ضعیف
- مستعد ابتلا به بیماریها
- بی قراری
- سوزش و درد
- کاهش انرژی
- حس پوچی از درون
- کاهش متابولیسم
- مشکلات در دفع ادرار
- زمان لازم برای بهبودی از بیماری طولانیتر است
- اعتیاد به خود ارضایی
عوارض خود ارضايي از نظر علمي در زنان
در اینجا برخی از عوارض خود ارضايي از نظر علمي در زنان آورده شده است:
- عدم تعادل ذهنی و جسمی
- کمر درد
- کاهش سطح میل جنسی
- از نظر عاطفی آسیب زا
- مضر در دوران بارداری
سخن پایانی
خود ارضایی عملی است که هر شخصی ممکن است انجام داده باشد؛ اما باید بدانید که عوارض خود ارضایی بی شمار است. در این مقاله از سری مقالات مرکز روانشناسی رویای اوج درمورد خود ارضایی، علل و علائم آن، عوارض خود ارضایی و موضوعاتی از این دست صحبت کردیم ، اگر نکتهای از قلم افتاده است خوشحال میشویم که با ما و دیگر مخاطبان در قسمت نظرات در میان بگذارید و تجربه خود را با ما و دیگران به اشتراک بگذارید.
درباره سعیده عزیزمحمدی
سعیده عزیزمحمدی هستم، روانشناس بالینی. ۲۰سال با قصههایی از زندگی مراجعینم زیستم. تجربیاتی از جنس درد و شادی، خنده و اشک، فراز و نشیب... همراه شدم، درمان مراجعینم مرا همراه کرد تا زندگی نزیستهشان را بیافرینم... در کنارتان هستم برای هر فصلی از بودنتان
نوشته های بیشتر از سعیده عزیزمحمدی
دیدگاهتان را بنویسید