نوروفیدبک و افسردگی : با تاثیر نوروفیدبک بر افسردگی آشنا شوید
در مورد نوروفیدبک و افسردگی چه میدانید؟ آیا این درمان جدید واقعاً تاثیر گذار است؟ برخی افراد افسردگی را یک ناتوانی و اختلال «نامرئی» میدانند، زیرا هیچ کس نمیتواند ببیند که شما رنج میبرید. همچنین افسردگی بسیار رایج است. بیش از 264 میلیون نفر در سراسر جهان از افسردگی رنج میبرند.
با وجود رایج بودن آن، یافتن درمان مناسب همچنان میتواند چالش برانگیز باشد. اکثر متخصصین روان درمانی، مدیتیشن، دارو درمانی یا گفتار درمانی را توصیه میکنند. همه اینها میتوانند تأثیر داشته باشند، اما سازگاری با آنها یا عوارض جانبی داروها به زمان نیاز دارد.
با این حال، عصبشناسی به کشف درمانهای جدیدی ادامه میدهد که سریعتر و بدون عوارض جانبی عمل میکنند. نوروفیدبک یکی از این درمانها است و شامل هیچ دارویی نمیشود.
آیا درمان نوروفیدبک برای افسردگی میتواند به شما کمک کند؟
در این مقاله در مورد نوروفیدبک و افسردگی، درمان افسردگی با دستگاه نوروفیدبک و تأثیر آن بر افسردگی صحبت خواهیم کرد. با ما همراه باشید.
فهرست مطالب
افسردگی چیست؟
افسردگی بالینی با “احساس افسردگی” متفاوت است. مورد دوم ممکن است پس از یک رویداد چالش برانگیز زندگی، مانند از دست دادن یک عزیز، رخ دهد، و حتی ممکن است به دلیل تغییر فصل اتفاق بیفتد. در حالی که این اپیزودها هنوز هم میتوانند برای فرد ویرانگر باشند، معمولاً ماهیت نسبتاً کوتاهی دارند و اغلب با گذشت زمان بدون مداخلات اضافی برطرف میشوند.
با این حال، افسردگی بالینی اختلالی است که بسیار فراگیرتر است و برای برخی میتواند یک بیماری مادامالعمر باشد. این دورههای افسردگی میتواند ماهها یا حتی سالها طول بکشد. علاوه بر این، ممکن است این اپیزودها با محرکهای افسردگی نامتناسب باشند، یا در برخی موارد ممکن است اصلاً ناشی از یک رویداد یا یک محرک نباشند.
در حالی که افسردگی با ناهنجاریهای امواج مغزی مرتبط است، میتواند خود را از طریق علائم فیزیکی مانند کاهش یا افزایش وزن، تغییر در اشتها، تغییر در الگوهای خواب، مشکلات رفتاری، خستگی و موارد دیگر نشان دهد.
درمان موفقیتآمیز افسردگی بالینی از طریق نوروفیدبک میتواند به کاهش این علائم فیزیکی همراه با علائم ذهنی کمک کند.
علائم افسردگی چیست؟
علائم متعددی با افسردگی مرتبط است و که ممکن است تمام افراد مبتلا به افسردگی همه آنها را بروز ندهند یا برخی از آنها را بروز دهند. علائمی که معمولاً با افسردگی همراه است عبارتاند از:
- تحریک پذیری
- اختلال خواب
- تغییر در اشتها یا وزن
- احساس گناه، عصبانیت، غمگینی یا بی ارزشی
- تمرکز ضعیف
- افکار خودکشی
- کناره گیری از خانواده و دوستان
- عدم علاقه یا ناتوانی در لذت بردن از سرگرمیها یا فعالیتهای دیگر
- خستگی
- ناامیدی
در ادامه برای بررسی ارتباط نوروفیدبک و افسردگی، ابتدا روش نوروفیدبک را توضیح میدهیم.
نوروفیدبک چیست؟
نوروفیدبک ممکن است ترسناک به نظر برسد، اما به سادگی شکل دیگری از بیوفیدبک است. در حالی که بیوفیدبک عملکردهای بدن مانند تعریق دست، تنش عضلانی، ضربان قلب و دمای دست را اندازه گیری میکند، نوروفیدبک امواج مغزی و فعالیت مغز را اندازه گیری میکند.
با کمک نوروفیدبک، بیماران میتوانند یاد بگیرند که چگونه فعالیت مغز خود را تنظیم کنند و بر علائم منفی مرتبط با افسردگی بالینی غلبه کنند.
درمان نوروفیدبک برای افسردگی
نوروفیدبک برای افسردگی با کمک به بیماران برای آموزش امواج مغزی خود به منظور دستیابی به بهبود علائم عمل میکند.
چهار نوع امواج مغزی وجود دارد که عملکردهای متفاوتی دارند و در زمانهای مختلف ظاهر میشوند، این امواج مغذی عبارتاند از:
- امواج دلتا
- امواج تتا
- امواج آلفا
- امواج بتا
در حالی که همه امواج یک هدف حیاتی برای عملکرد روزانه ما انجام میدهند، داشتن بیش از حد یا خیلی کم از هر نوع موج مغزی در زمان نامناسب میتواند منجر به علائم مختلفی از جمله افسردگی شود.
کندترین انواع امواج مغزی امواج دلتا هستند. آنها در درجه اول زمانی که ما در خواب عمیق هستیم غالب میشوند. پس از آن، وجود امواج دلتا بیش از حد در طول روز میتواند مشکل ساز باشد، زیرا آنها برای شناخت کارآمد و عملکرد روزانه مفید نیستند.
امواج مغزی تتا فرکانس کمی سریعتر دارند اما با این حال نسبتاً کند هستند. آنها زمانی ظاهر میشوند که مغز بسیار آرام باشد. اگر تابهحال احساس کردهاید که “در حال آرام حرکت کردن” هستید یا ذهنتان سرگردان است، به احتمال زیاد امواج تتا وجود دارند.
امواج بتا به طور کلی سریعترین امواج فرکانس در مغز هستند. آنها زمانی ظاهر میشوند که ما به طور فعال درگیر یک فعالیت تحریک کننده ذهنی هستیم. این میتواند چیزی مانند ارائه یک اجرا، بحث و گفتگو یا حل یک مشکل پیچیده باشد. امواج بتا برای تمرکز مداوم بر روی وظایف خارجی ضروری هستند.
مانند امواج با فرکانس کندتر، امواج آلفا و بتا برای عملکرد صحیح مغز بسیار مهم هستند، اما اگر در زمانهای نامناسب رخ دهند یا کاهش پیدا کنند، مغز با ظرفیت ایده آل خود کار نخواهد کرد.
حال این سؤال پیش میآید که ارتباط نوروفیدبک و افسردگی چیست؟ نوروفیدبک به شما کمک میکند الگوهای امواج مغزی خود را کنترل، بهبود و تقویت کنید تا عملکرد سالمتری داشته باشید که به نوبه خود به بیماران کمک میکند بر علائم مرتبط با افسردگی خود غلبه کنند.
درمان افسردگی با نوروفیدبک
مانند همه بیماریهای روانی، افسردگی نیز یک اختلال مبتنی بر مغز است. بدون اینکه خیلی تکنیکی باشد، مبنای عصبی افسردگی عدم تعادل بین فعالیت لوب فرونتال چپ و راست است که اغلب فقدان فعالیت امواج سریع در نیمکره چپ است. فقط به علائم افسردگی، احساس خستگی، بی انگیزگی و عدم علاقه به فعالیتهای روزانه فکر کنید. مغز شما در حال تولید امواج آهسته بسیاری است که باعث علائم فیزیکی میشوند. درمان افسردگی کمی سختتر است زیرا افسردگی اغلب فقط به سیم کشی مجدد مدار مغز نیست. این امر مستلزم پرداختن به هر گونه روابط محیطی و بین فردی است که ممکن است بر فرد نیز تأثیر بگذارد.
یکی از مهمترین مزایای درمان افسردگی با نوروفیدبک این است که این درمان غیر تهاجمی و بدون دارو است و آن را به انتخابی منحصر به فرد برای مبتلایان به افسردگی تبدیل میکند.
علاوه بر این، نوروفیدبک با هدف رسیدگی به علائم افسردگی، مانند مشکلات رفتاری، اضطراب، مشکلات خواب و تمرکز ضعیف است.
نوروفیدبک با پرداختن به ناهنجاریهای زمینهای و بی نظمی در مغز که میتواند به افسردگی کمک کند، بیماران میتوانند بدون نیاز به دارو به تسکین علائم طولانی مدت دست یابند.
پس از یک نقشه برداری مغزی موفق برای نوروفیدبک و افسردگی، متخصصان میتوانند با هدف قرار دادن مناطق خاصی که با علائم افسردگی فرد مرتبط هستند، یک پروتکل نوروفیدبک برای افسردگی ایجاد کنند.
بهعنوانمثال، اگر نقشه مغزی نشان دهد که بیمار امواج مغزی آهسته زیادی در ناحیه جلویی مغز دارد، میتوانیم تنظیماتی ایجاد کنیم تا به عادی سازی این امواج مغزی به فرکانسهای بالاتر و مطلوبتر کمک کنیم تا بتوانیم علائم را کاهش دهیم.
ارتباط نوروفیدبک و افسردگی اینگونه است که نوروفیدبک با انجام تنظیمات برای ارتقای تعادل بین لوبهای مغز، چرخش بتا در سمت چپ و تمرین در ناحیه حرکتی حسی، میتواند به کاهش علائم افسردگی کمک کند و به شما امکان میدهد کنترل زندگی خود را دوباره به دست بگیرید.
تمرکز ما همیشه بر کمک به بیماران برای رفع نیازهای فردی آنهاست و نوروفیدبک برای افسردگی را به یک انتخاب استثنایی برای درمان تبدیل میکند.
آیا درمان افسردگی با دستگاه نوروفیدبک بی خطر است؟
نوروفیدبک درمانی یک درمان فوقالعاده ایمن برای افسردگی است. رایجترین درمانهای افسردگی بالینی شامل نوعی دارو است.
بیمارانی که دارو را امتحان کردهاند میدانند که در بهترین حالت ممکن است ناراحت کننده و در بدترین حالت خطرناک باشد. داروها میتوانند عوارض جانبی ناخواستهای داشته باشند و تلاش برای شناسایی دوزهای بهینه ممکن است مدت زمان طولانی طول بکشد. علاوه بر این، حتی اگر دوز مؤثری کشف شود، این تسکین ممکن است موقتی باشد زیرا برخی افراد نسبت به داروها مقاومت نشان میدهند و برای حفظ اثربخشی آن نیاز به افزایش دوز دارند و متعاقباً با افزایش دوز، عوارض جانبی مصرف داروها نیز افزایش مییابد.
به جای روش آزمون و خطا برای یافتن نوع و مقدار داروی مناسب، نوروفیدبک برای افسردگی نیازی به فرایند طولانی مدت ندارد، کمترین خطر و عوارض جانبی را دارد و میتواند به جای تلاش برای درمان آن از طریق استفاده از داروهایی که عوارض جانبی فراوانی دارند، ریشه مشکل را هدف قرار دهد (مانند اختلال در تنظیم امواج مغزی).
نوروفیدبک و افسردگی علاوه بر این که یک رویکرد بدون دارو است، هیچ روش تهاجمی یا محرک خارجی نیز وجود ندارد. در عوض، نوروفیدبک به سادگی امواج مغزی را اندازه گیری میکند و بازخوردی آنی در مورد آنچه در مغز بیمار میگذرد را ارائه میدهد. با استفاده از این اطلاعات، بیمار میتواند تغییرات عصبی فیزیکی مورد نظر خود را به منظور بهبود عملکرد و سلامت مغز خود ایجاد کند.
طول درمان نوروفیدبک و افسردگی چقدر است؟
درمان نوروفیدبک و افسردگی شامل یک سری جلسات سی دقیقهای است. یک برنامه درمانی معمولی به 20 تا 40 جلسه آموزشی نیاز دارد. از آنجایی که نوروفیدبک یک مهارت آموخته شده است، بهبود به صورت تدریجی است و در طول زمان اتفاق میافتد. برخی از افراد ممکن است برای دستیابی به مزایای کامل درمان به آموزش بیشتری نیاز داشته باشند. بهبود در توجه، سازماندهی و رفتار معمولاً در دراز مدت به خوبی حفظ میشود.
سخن پایانی
در دنیای امروز، افسردگی به یکی از شایعترین بیماریها و اختلالات روانشناختی در دنیا تبدیل شده است که متأسفانه بسیاری از افراد آن را جدی نمیگیرند اما به شدت بر زندگی و روابط فرد تأثر گذاشته و کیفیت زندگی را پایین میآورد. بسیاری از افراد درمورد ارتباط نوروفیدبک و افسردگی و تأثیر آن سؤال میپرسند؛ نوروفیدبک یک گزینه درمانی بدون دارو و غیر تهاجمی است که به افراد آموزش میدهد تا فعالیت امواج مغزی خود را تنظیم کنند. هدف این تکنیک نوروتراپی ارائه اطلاعاتی در مورد وضعیت فعلی عملکرد فیزیولوژیکی افراد از طریق بازخورد بلادرنگ است. ما از جدیدترین فناوریهای نوروفیدبک استفاده میکنیم تا به بیماران خود کمک کنیم مؤثرترین دستاوردها را ببینند.
در این مقاله در مورد نوروفیدبک و افسردگی، درمان افسردگی با نوروفیدبک و تأثیر نوروفیدبک بر افسردگی صحبت کردیم و امدیواریم برای شما عزیزان مفید بوده باشد؛ اگر سؤالی در مورد نوروفیدبک و افسردگی دارید در قسمت نظرات با ما درمیان بگذارید تا در اسرع وقت پاسخگوی شما باشیم.
درباره سعیده عزیزمحمدی
سعیده عزیزمحمدی هستم، روانشناس بالینی. ۲۰سال با قصههایی از زندگی مراجعینم زیستم. تجربیاتی از جنس درد و شادی، خنده و اشک، فراز و نشیب... همراه شدم، درمان مراجعینم مرا همراه کرد تا زندگی نزیستهشان را بیافرینم... در کنارتان هستم برای هر فصلی از بودنتان
نوشته های بیشتر از سعیده عزیزمحمدی
دیدگاهتان را بنویسید