نوروفیدبک و اوتیسم : آیا نوروفیدبک در درمان اوتیسم موثر است؟
در مارس 2014، مرکز کنترل و پیشگیری از بیماریها در ایالات متحده، دادههایی را منتشر کرد که نشان میداد از هر 68 کودک، 1 کودک (1 از 42 پسر و 1 از هر 189 دختر) به اختلال طیف اوتیسم (ASD) مبتلا هستند. افراد مبتلا به اوتیسم باید با علائم دشوار مبارزه کنند تا بتوانند در زندگی روزمره کار کنند. نشان داده شده است که نوروفیدبک باعث بهبود قابل توجه علائم اوتیسم میشود؛ لذا ما در این مقاله به بررسی دقیق نوروفیدبک و اوتیسم میپردازیم و تأثیر نوروفیدبک بر اوتیسم، نوروفیدبک و درمان اوتیسم و نوروفیدبک برای کودکان اوتیسم را مطالعه خواهیم کرد. برای بررسی بهتر نوروفیدبک و اوتیسم، بهتر است ابتدا اختلال اوتیسم را توضیح دهیم.
فهرست مطالب
اختلال طیف اوتیسم چیست؟
اختلال طیف اوتیسم (ASD) یک اختلال عصبی رشدی است که در پسران بیشتر از دختران رخ میدهد و علائم آن میتواند از کودکی به کودک دیگر بسیار متفاوت باشد.
این طیف شامل تشخیصهای جدا شده دیگری از اوتیسم مانند، آسپرگر که یک اختلال نافذ رشدی است که به طور دیگری مشخص نشده است، و اختلال یکپارچگی دوران کودکی است. با این حال، همه این برچسبها تحت دسته اختلال طیف اوتیسم ادغام شدهاند.
موارد اوتیسم از خفیف تا شدید متغیر است. کسانی که علائم خفیفتری دارند میتوانند عملکرد بسیار بالایی داشته باشند و حتی ممکن است شناسایی آنها دشوار باشد. با این حال، در موارد شدید، کیفیت زندگی هر دو فرد در طیف و اعضای خانواده یا مراقبان آنها میتواند به دلیل نیاز به نظارت و حمایت مداوم تحت تأثیر منفی قرار گیرد.
هیچ دلیل شناخته شدهای برای اختلال اوتیسم یا درمانی برای آن وجود ندارد. در عوض، هدف ما کمک به افراد مبتلا به اختلال طیف اوتیسم است تا علائم خود را کاهش دهند.
علائم اختلال طیف اوتیسم
علائم متعددی همراه با اوتیسم وجود دارد که میتواند کیفیت زندگی فرد را محدود کند. با این حال، با درمان نوروفیدبک، بیماران میتوانند یاد بگیرند که این علائم را کاهش دهند و زندگی کاملتری داشته باشند. در ادامه، بیشتر درمورد نوروفیدبک و اوتیسم صحبت خواهیم کرد.
در زیر برخی از شایعترین علائمی که توسط افراد در طیف اوتیسم نشان داده شده، ذکر گردیده است:
- اختلال در تعامل اجتماعی
- اختلال در ارتباطات (کلامی و غیرکلامی)
- علایق محدود
- رفتارهای تکراری
حال بررسی میکنیم که تأثیر نوروفیدبک بر علائم بالا چیست:
1. رفتارهای تکراری: تکرار حرکات فیزیکی یا صداها در بیماران اوتیسم بسیار رایج است. اغلب، این کار به این دلیل انجام میشود که محرکهای حسی میتوانند بیش از حد طاقتفرسا یا ناراحتکننده شوند. نوروفیدبک باعث میشود مغز آرامتر و کارآمدتر عمل کند و درک بیمار از محرکها را کاهش میدهد. اگر بیمار به طور کلی احساس آرامش بیشتری داشته باشد و محرکهای اطراف او طاقتفرسا به نظر نرسد، تحریک را میتوان کاهش داد یا از بین برد.
2. طغیانهای عاطفی: نوروفیدبک کنترل عاطفی درون مغز را بهبود میبخشد تا به عملکرد آرام مغز کمک کند. طغیانهای عاطفی اغلب به دلیل احساس سرگیجه است. همانطور که تحریک ناشی از این امر است، طغیانهای عاطفی نیز میتواند منجر شود، زیرا مغز نمیداند چگونه با اطلاعاتی که در اختیارش قرار میگیرد کنار بیاید. وقتی مغز آرامتر عمل میکند، فرد دیگر احساس نمیکند که مجبور به انجام فعالیتهای عاطفی باشد.
3. مشکلات گفتاری: نوروفیدبک پردازش مغز را تقویت میکند، از جمله مناطقی در مغز که مسئول دریافت اطلاعات حسی و ایجاد پاسخ هستند؛ بنابراین، جلسات نوروفیدبک میتواند توانایی فرد را برای مشارکت در گفتگو و پردازش مناسب آنچه گفته میشود و آنچه در ازای آن باید گفته شود را بهبود بخشد.
4. رفتار تشریفاتی: رفتار تشریفاتی اغلب برای مقابله با اضطراب یا محرکهای بیرونی طاقتفرسا انجام میشود که به بیمار احساس کنترل خود میدهد. با این حال، نوروفیدبک مغز را آموزش میدهد تا بتواند با اضطراب و محرکهای بیرونی با سهولت بیشتری کنار بیاید، در نتیجه رفتارهای تشریفاتی را به طور قابل ملاحظهای کاهش داده و/یا حذف میکند.
5. عدم تحمل تغییر: نوروفیدبک مغز را آموزش میدهد تا اطلاعات را به آرامی و به طور مناسب پردازش کند، بنابراین وقتی اطلاعات جدید و حتی غافلگیرکننده ارائه میشود، فرد قادر است بدون احساس سرگیجه با تغییرات به ظاهر ناگهانی کنار بیاید.
6. بیش فعالی: به مغز آموزش داده میشود که آرامتر عمل کند و با اضطراب به طور مناسبتری برخورد کند و در نتیجه علائم بیش فعالی را کاهش دهد.
7. تکانشگری: تکانشگری را میتوان به طور قابل توجهی کاهش داد و/یا حذف کرد، زیرا مغز یاد میگیرد که با اضطراب به روشی سالم و پایدار از طریق نوروفیدبک کنار بیاید.
8. ناتوانی در پیروی/توجه به دستورات افراد: اغلب اوقات برای کسانی که در طیف اوتیسم دست و پنجه نرم میکنند، حتی پردازش اطلاعات داده شده در مورد دستورالعملها و قوانین میتواند کاملاً طاقتفرسا باشد، بنابراین انتظار اینکه بیمار بتواند این دستورالعملها را انجام دهد، اگر غیرممکن نباشد، طاقتفرسا به نظر میرسد. جلسات نوروفیدبک باعث میشود مغز کارآمدتر و آرامتر عمل کند و به بیمار امکان میدهد پردازش اطلاعات را بهبود بخشد که توانایی پیروی از دستورالعملهای داده شده توسط والدین و/یا معلمان را بهبود میبخشد.
9. اضطراب: همانطور که پس از خواندن هشت علامت قبلی میتوان دید، بسیاری از علائم اوتیسم ریشه در اضطراب دارند. اگر مغز در اضطراب غرق شود، پردازش اطلاعات میتواند طاقتفرسا باشد و باعث واکنشهای احساسی شود. هنگامی که مغز یاد گرفت خود را آرام کند، اضطراب را میتوان کاهش داد یا از بین برد.
10. مسائل مربوط به مهارتهای اجتماعی: وقتی مغز در بهترین حالت خود کار میکند، با اضطراب بسیار کمتر و پردازش بهتر، اجتماعی بودن آسانتر میشود.
درمان سنتی اختلال طیف اوتیسم
گزینههای درمانی برای اوتیسم محدود است و آخرین دستورالعملهای بالینی NHS NICE بر رفتار درمانی و داروها در زمانی که رفتار چالشبرانگیز است، تمرکز دارد.
علاقه زیادی به تجزیه و تحلیل رفتار کاربردی (ABA) برای اختلال اوتیسم وجود دارد، یک رویکرد آموزشی رفتاری که هدف آن اصلاح رفتار با استفاده از تکنیکهای «شرطیسازی عامل» است که به موجب آن رفتار را میتوان از طریق پاداش دادن به رفتار مطلوب و تنبیه رفتار نامطلوب آموخت.
شکی نیست که روش تجزیه و تحلیل رفتار کاربردی (ABA) میتواند برای تغییر رفتار کار کند و مربیان حیوانات دقیقاً از همین تکنیکها استفاده میکنند. اما این رویکردها فقط در حد سناریوهای رفتاری که به طور خاص آموزش داده شده است، کار میکنند.
همچنین نگرانیهایی وجود دارد که روش ABA میتواند باعث آسیب طولانیمدت شود و رفتارهایی را ایجاد کند که با معیارهای PTSD (اختلال اضطراب پس از سانحه) مطابقت دارد. محققان به این نتیجه رسیدهاند که ABA میتواند “خاطرات تداعی مرتبط با ترس پایدار” ایجاد کند. این مطالعه در سال 2018 افزایش 130 درصدی در احتمال قرار گرفتن کودک در معرض ABA با معیارهای اختلال استرس پس از سانحه (PTSD) را نشان داد.
اما نوروفیدبک در سطح عمیقتری نسبت به ABA بدون خطرات کار میکند. به طور طبیعی بر اساس مفهوم یادگیری از طریق بازخورد کار میکند.
تأثیر نوروفیدبک بر اوتیسم
حال که با اختلال طیف اوتیسم آشنا شدید، زمان آن است نوروفیدبک و درمان اوتیسم را بررسی کنیم.
نوروفیدبک تکنیکی است که افراد را قادر میسازد تا با استفاده از ابزاری که اطلاعات مربوط به فعالیت مغز را ارائه میدهد، فعالیت مغز خود را تغییر دهند. هدف نوروفیدبک بهبود فرایندهای رفتاری یا شناختی مرتبط با فعالیت مغز است. تکنیک نوروفیدبک، اگرچه برای مدتی است که در دسترس است، به سرعت به عنوان درمان اختلالات مختلف مورد توجه قرار میگیرد. شواهد اخیر نشان میدهد که این روش ممکن است برای درمان اختلالات طیف اوتیسم نیز مفید باشد.
اوتیسم یک اختلال عصبی رشدی است که نوروفیدبک برای آن بسیار مؤثر است. با نوروفیدبک، علائم اوتیسم به عنوان نوعی تنظیمزدایی مغز در مناطق خاصی از مغز توضیح داده میشود. با تمرکز بر حوزههای خاص مقررات زدایی.
برای مشخص کردن ارتباط نوروفیدبک و اوتیسم باید گفت که نوروفیدبک نوعی بیوفیدبک است که گاهی اوقات به عنوان EEG-Biofeedback شناخته میشود.
با این حال، در حالی که بیوفیدبک برای اندازه گیری عملکردهای بدن مانند دمای دست، تنش عضلانی و تغییر ضربان قلب استفاده میشود، نوروفیدبک بر اندازه گیری و تمرین فعالیت در مغز تمرکز دارد.
آموزش نوروفیدبک بر آموزش عملکردهای درونی مغز به بیماران و نحوه تغییر الگوهای امواج مغزی برای دستیابی به عملکرد سالمتر متمرکز است که به نوبه خود علائم منفی آنها را کاهش میدهد.
در واقع، نوروفیدبک به بیماران این امکان را میدهد تا نقش فعالتری در درمان خود داشته باشند. تأثیر نوروفیدبک بر اوتیسم طی سالها مشخص شده است و موفقیتآمیز بوده است.
درمان اوتیسم با نوروفیدبک چگونه است؟
در طول درمان نوروفیدبک، حسگرهایی روی پوست سر قرار میگیرند تا امواج مغزی بیمار را کنترل و ضبط کنند.
سپس این یافتهها با فعالیت «عادی» موجود در افراد همسن مقایسه میشوند که به ما امکان میدهد مناطقی از مغز را که ممکن است فعالیت غیرعادی را تجربه میکنند شناسایی کنیم.
سپس پزشک متخصص یک برنامه آموزشی نوروفیدبک ایجاد میکند که به صورت سفارشی با نیازها و شرایط منحصر به فرد بیمار تنظیم شده است.
این برنامه امواج مغزی بیمار را بهعنوان یک انیمیشن روی صفحه نمایش میدهد و با راهنمایی کارشناس مجرب، بیماران یاد میگیرند که چگونه امواج مغزی خود را به حالت سالمتری از عملکرد که برای تمرکز، سازماندهی و پیگیری لازم است، تغییر دهند.
درمان اوتیسم با نوروفیدبک
هدف درمان نوروفیدبک تقویت ارتباطات در مغز و بهبود عملکرد امواج مغزی است. برای اینکه بفهمیم درمان اوتیسم با نوروفیدبک چگونه انجام میشود، اجازه دهید نگاهی به امواج مغزی مختلف و عملکرد آنها بیندازیم.
کندترین امواج، امواج دلتا هستند. آنها معمولاً در عمیقترین مراحل خواب رخ میدهند. این حالت به مغز شما اجازه استراحت و شارژ میدهد و برای عملکرد صحیح بسیار مهم است.
کندترین امواج بعدی امواج تتا هستند. آنها زمانی اتفاق میافتند که شما در حالت «مابین» هستید: کاملاً بیدار نیستید اما هوشیار هستید. امواج تتا زمانی که به خواب میروید یا در حال رؤیاپردازی هستید ظاهر میشوند. مانند امواج دلتا، امواج مغزی تتا نقش اساسی در حفظ سلامت مغز ما دارند.
امواج مغزی سریعتر، امواج آلفا و بتا هستند. امواج آلفا زمانی رخ میدهند که ما در حالت آرامش هوشیار هستیم و برای دستیابی به حالت آرامش ضروری هستند. امواج مغزی بتا بالاترین فرکانس را دارند و زمانی که ما فعالانه درگیر یک فعالیت یا کار هستیم خود را نشان میدهند. تکالیف یا کارهای کلاسی فعالیتهایی هستند که به این امواج مغزی نیاز دارند.
مانند امواج کندتر (دلتا و تتا)، امواج بتا سریعتر برای عملکرد بهینه مغز ضروری هستند. اگر آنطور که باید حضور نداشته باشند، ممکن است با تکمیل وظایف خود مشکل داشته باشید.
نوروفیدبک برای اختلال طیف اوتیسم، الگوهای امواج مغزی بیمار را بهبود میبخشد و تقویت میکند تا به تعادل بهینهتری از امواج مغزی آهسته و سریع و اتصال در مغز دست یابد. این پیشرفتها به بیماران مبتلا به اوتیسم کمک میکند تا عملکرد مؤثرتری داشته باشند.
آیا نوروفیدبک درمانی برای اوتیسم خوب است؟
قطعاً! اگرچه درمانهای مبتنی بر دارو ممکن است به مدیریت رفتارها کمک کنند، اما علت اصلی مشکلات را برطرف نمیکنند و فقط علائم را کاهش میدهند و بعید به نظر میرسد که بهبودهای پایداری ایجاد کنند. علاوه بر این، داروهای مورد استفاده برای اوتیسم میتواند منجر به تعدادی از عوارض جانبی ناخواسته شود.
هدف ما کمک به بیماران مبتلا به اختلال طیف اوتیسم با تقویت اتصالات عملکردی در مغز و اصلاح ناهنجاریهای امواج مغزی است. برای انجام این کار، ما از کامپیوتر و فناوری پیشرفته پزشکی برای ایجاد پروتکلهای درمانی سفارشی برای هر بیمار به صورت زیر استفاده میکنیم.
نقشه برداری مغز
نقشه برداری مغز اولین گام در درمان اوتیسم با نوروفیدبک است. در طول نقشه برداری مغز، 19 حسگر بر روی پوست سر قرار میگیرند تا فعالیت در سراسر مغز را ثبت کنند. این فرایند کاملاً بدون درد و کاملاً غیر تهاجمی است.
یافتههای حاصل از نقشهبرداری مغز با فعالیت مغزی «عادی» مقایسه میشود و از اینجا، پزشک متخصص ما میتواند مناطقی از مغز را که به طور غیرعادی کار میکنند و به علائم مرتبط هستند و متعاقباً نیاز به بهبود دارند، شناسایی کند.
نوروفیدبک و اوتیسم
ما از نوروفیدبک برای درمان انواع اختلالات از جمله اوتیسم، استرس، افسردگی، اضطراب، بی خوابی، PTSD، ADHD و غیره استفاده میکنیم. پس از اتمام نقشه برداری مغز، پزشک متخصص ما یک پروتکل درمانی سفارشی بر اساس نیازهای فردی بیمار ایجاد میکند.
بهعنوانمثال، اگر نقشه مغزی نشان دهد که بیمار امواج مغزی بسیار آهسته (دلتا و تتا) در نواحی جلویی مغز دارد، میتوانیم یک پروتکل درمانی ایجاد کنیم که به عادی سازی این امواج مغزی به سمت فرکانسهای مطلوبتر برای دستیابی به کاهش علائم کمک میکند.
هنگامی که بیماران تکنیکهای سرعت بخشیدن به امواج مغزی خود را یاد گرفتند، میتوانند حتی پس از پایان درمان و بدون درمان نوروفیدبک برای هدایت آنها به استفاده از آنها ادامه دهند.
یادگیری این تکنیکها مانند دوچرخه سواری است: هنگامی که بیمار مهارتها را آموخت، احتمالاً آنها را فراموش نخواهد کرد. این درمان نوروفیدبک را برای اوتیسم خوب میکند زیرا به بیماران این توانایی را میدهد که بر امواج مغزی خود به سمت الگوهای مطلوب و کاربردی تر تأثیر بگذارند.
مزایای درمان اوتیسم با نوروفیدبک
درمان نوروفیدبک یک درمان ایمن، غیر تهاجمی و بدون دارو برای اختلال طیف اوتیسم است که میتواند علائم را کاهش دهد و به بیماران در رسیدن به تسکین طولانیمدت کمک کند.
و در حالی که هیچ “درمانی” برای اختلال طیف اوتیسم وجود ندارد، درمان نوروفیدبک همچنین میتواند تأثیر مثبتی بر علائم همزمان برای مجموعهای از اختلالات داشته باشد و حتی میتواند تمرکز، تکانشگری و بیش فعالی را بهبود بخشد.
بهبود این علائم منجر به کیفیت زندگی بهتر، اعتماد به نفس بیشتر و کنترل بیشتر برای بیمار میشود.
آیا نوروفیدبک درمانی برای اوتیسم ایمن است؟
نوروفیدبک درمانی برای درمان اوتیسم فوقالعاده ایمن است. هیچ روش تهاجمی در درمان وجود ندارد. به همین ترتیب، این یک درمان مبتنی بر دارو نیست، بنابراین خطر کمتری برای عوارض جانبی وجود دارد.
درمان نوروفیدبک صرفاً با هدف کمک به بیمار برای کنترل عملکرد مغز خود برای تجربه کاهش علائم و خود تنظیمی است. مطالعات نشان دادهاند که نوروفیدبک به طور مؤثر و ایمن علائم اوتیسم را کاهش میدهد که این بهبودی همیشگی است و اثر آن در طول زمان از بین نمیرود.
سخن پایانی
اوتیسم اختلالی است که معمولاً درمانی ندارد و تنها میتوان با کمک درمان نوروفیدبک علائم را کاهش داده و فعالیت مغز را در زمینههای مختلف بهبود بخشید.
در این مقاله درمورد نوروفیدبک و اوتیسم صحبت کرده و مسائلی چون تأثیر نوروفیدبک بر اوتیسم، نوروفیدبک و درمان اوتیسم و نوروفیدبک برای کودکان اوتیسم را بررسی کردیم.
درباره سعیده عزیزمحمدی
سعیده عزیزمحمدی هستم، روانشناس بالینی. ۲۰سال با قصههایی از زندگی مراجعینم زیستم. تجربیاتی از جنس درد و شادی، خنده و اشک، فراز و نشیب... همراه شدم، درمان مراجعینم مرا همراه کرد تا زندگی نزیستهشان را بیافرینم... در کنارتان هستم برای هر فصلی از بودنتان
نوشته های بیشتر از سعیده عزیزمحمدی
دیدگاهتان را بنویسید