با ویژگیها و نحوه انتخاب بهترین مشاور خانواده در تهران آشنا شوید
مشاوره خانواده یا خانواده درمانی با هدف رسیدگی به مسائل روانشناختی، رفتاری و عاطفی است که باعث مشکلات خانوادگی میشود. در یک جلسه مشاوره خانواده اعضای خانواده برای ایجاد و حفظ یک رابطه سالم با یک درمانگر یا مشاور همکاری خواهند کرد. مشاور خانواده فردی متخصص در این زمینه است که به خانوادهها کمک میکند تا روابط سازندهتری با اعضای خانواده داشته باشند و مشکلات زندگی را در کنار یکدیگر حل کنند. ممکن است سؤال بسیاری از شما این باشد که چگونه میتوان بهترین مشاور خانواده در تهران را یافت. در این مقاله درمورد مشاور خانوادگي، مشاور خانواده حضوری و بهترین مشاور خانواده در تهران صحبت کرده و به سؤالاتی چون مشاوره خانواده چیست، مزایای آن چیست و چه کسانی باید به مشاور خانواده مراجعه کنند پاسخ خواهیم داد.
فهرست مطالب
مشاوره خانواده چیست؟
مشاوره خانواده یا خانواده درمانی روشی برای ایجاد و حفظ روابط خانوادگی سالم و کاربردی است. هدف شناسایی و رفع مشکلات در خانواده است. این مسائل میتواند عاطفی، روانی یا رفتاری باشد.
هدف شناسایی و رفع مشکلات در خانواده است. این مسائل میتواند عاطفی، روانی یا رفتاری باشد.
بسیاری از رویکردهای خانواده درمانی از نظریه سیستمهای
خانواده سرچشمه میگیرند. این نشان میدهد که خانوادهها به جای گروههایی از افراد که مستقل از یکدیگر عمل مینمایند، در سیستمهایی کار میکنند.
بر اساس تئوری سیستمهای خانواده، تغییرات در یکی از اعضای خانواده بر تغییرات در سایر اعضای خانواده تأثیر میگذارد.
مزایای مشاوره خانواده چیست؟
مزایای مشاوره از خانوادهای به خانواده دیگر متفاوت است، اما میتواند شامل موارد زیر باشد:
- ایجاد مرزهای سالم
- بهبود ارتباطات
- تعریف نقش افراد در خانواده
- تعریف نقش کسی در خانواده
- ارائه قدرت و ابزارهای مقابلهای برای اعضای خانواده
- پرداختن به تعاملات ناکارآمد
- بهبود توانایی حل مسئله در خانواده
تحقیقات انجام شده در سال 2019 نشان میدهد که خانواده درمانی به طور مؤثر به مسائل مربوط به کودکان میپردازد، مسائلی مانند:
- اختلالات رفتاری
- اعتیاد به مواد مخدر
- رفتار توهینآمیز
- افسردگی
خانواده درمانی میتواند به کاهش خطر برخی از بیماریهای روانی در نوجوانان کمک کند. طبق یک مطالعه در سال 2020، خانوادهها ممکن است مشاور خانواده را برای رسیدگی به موارد زیر مفید بدانند:
- مشکل در برقراری ارتباط یا بیان احساسات
- درگیری بین خواهر و برادر
- فرزندپروری ناسازگار
- مشکلات زناشویی
- ایجاد یک رابطه سازنده و سالم پس از طلاق
- سازگاری با یک تغییر عمده
- برخورد با یک بیماری مزمن یا مرگ در خانواده
آیا مشاور خانوادگي مؤثر است؟
شواهدی وجود دارد که نشان میدهد خانواده درمانی یک شکل مؤثر مشاوره است. یک مطالعه در سال 2018 اشاره میکند که مشاوره خانواده و سایر رویکردهای مبتنی بر خانواده، مانند آموزش و برنامههای والدین، در موقعیتهای مختلفی مؤثر هستند، از جمله:
- مشکلات خواب، تغذیه و دلبستگی در دوران نوزادی
- بهبودی از کودک آزاری و بی توجهی به کودک
- اختلال رفتاری
- اختلال در غذا خوردن
علاوه بر این، تحقیقات نشان میدهد که خانواده درمانی برای نوجوانان دارای مشکلات سلامت روان، صرف نظر از جنسیت، مؤثر است. محققان خاطرنشان میکنند که نوجوانان در این مطالعه مشکلات داخلی و خارجی کمتری را پس از درمان گزارش کردند.
همچنین، والدین گزارش دادند که روشهای فرزندپروری مؤثرتری را آموختند و احساس کردند اعضای خانواده به یکدیگر نزدیکتر شدهاند. با این حال، این مطالعه اشاره میکند که والدین زن بیشتر از والدین مرد مشاوره خانواده را مفید میدانند.
انواع مشاوره خانواده کداماند؟
سؤال پرتکرار این است که بهترین مشاور خانواده در تهران کیست؛ برخی از مشاوران خانواده بازدید از منزل و مشاور خانواده حضوری یا جلسات آنلاین و یا مشاوره خانواده تلفنی رایگان را ارائه میدهند. اینها میتوانند راحتی بیشتری را نسبت به جلسات رسمی برای خانوادهها فراهم کنند. با این حال، خانوادههای دیگر ممکن است مشاور خانواده حضوری در خارج از محیط خانه را ترجیح دهند.
چندین نوع مشاوره خانواده وجود دارد که در زیر شرح داده شده است.
خانواده درمانی عملکردی
این نوع مشاور خانوادگي معمولاً روی خانوادههایی متمرکز میشود که کودک یا نوجوانی با مشکلات عاطفی یا رفتاری پیچیده دارند.
کودک و والدین یا مراقبانش ممکن است در 8 تا 30 جلسه هفتگی با هم در مشاور خانوادگي شرکت کنند. این جلسات به خانوادهها کمک میکند تا راهبردهایی را برای مقابله با رفتار کودک و بهبود عملکرد خانواده بیاموزند.
مشاوره چند سیستمی
هدف از این کار رفع مشکلات رفتاری و عاطفی کودکان و نوجوانان است. درمان چند سیستمی همچنین بر مسائل گستردهتری در مورد رفتار کودک تمرکز میکند. برای مثال، میتواند هدف آن بهبود تعامل آنها با سیستمهای اجتماعی، مانند مدارس یا محلهها باشد.
مشاوره بین نسلی
این نوع مشاور خانوادگي شامل یک درمانگر است که تعاملات بین نسلها را بررسی میکند، مانند بین والدین یا مراقبان و فرزندان. هدف این است که بفهمیم چگونه پاسخهای گذشته به چالشها بر تعاملات یا مشکلات فعلی خانواده تأثیر میگذارد.
درمان بین نسلی زمانی مفید است که مسائل و الگوهای رفتاری در طول نسلها ادامه داشته باشد. همچنین، ممکن است به پیشبینی چگونگی ایجاد مشکلات در آینده کمک کند، زیرا رفتار گذشته پیشبینیکننده خوبی برای رفتار آینده است.
خانواده درمانی استراتژیک کوتاه مدت
هدف این درمان تغییر الگوهای تعامل بین اعضای خانواده است. این روش از مشاور خانوادگي، یک مداخله با زمان محدود است که مشکلات خانوادگی را هدف قرار میدهد که منجر به بروز علائم مشکل ساز در جوانان میشود. اکثر خانواده درمانیهای استراتژیک کوتاه مدت، 12 تا 16 جلسه به طول میانجامد.
تحقیقات نشان میدهد که این شکل از مشاور خانوادگي مزایای طولانی مدت دارد. محققان دریافتند که خانواده درمانی استراتژیک کوتاه مدت در کاهش مشکلات در کوتاه مدت و بلندمدت مؤثرتر از درمان معمول مانند گروه درمانی و گروههای آموزش والدین است.
مشاوره ساختاری یا ساختار درمانی
ساختار درمانی مشکلاتی را که به دلیل ساختار خانواده به وجود میآید را مدیریت میکند. هدف آن دستیابی به یک سلسله مراتب خانوادگی کارآمد و متعادل، با مرزهای مناسب بین اعضا است. تفاوت اصلی در روش ساختار درمانی، تمرکز بر ساختار به جای رفتارهای خاصی است که باعث ایجاد مشکل میشود.
خانواده درمانی روایتی
این روش از درمان، افراد خانواده را تشویق میکند تا هر کدام داستان خود را تعریف کنند تا بفهمند این تجربیات چگونه شخصیت آنها را شکل میدهند و چگونه با دیگران ارتباط برقرار میکنند. با کار کردن بر روی روایت هریک از اعضا، فرد میتواند مشکلات را به شکلی عینیتر از دیدن مسائل از دریچهی باریک خود ببیند.
آموزش روانی
این نوع درمان بر کمک به اعضای خانواده در درک بهتر شرایط سلامت روان متمرکز است. با دانستن بیشتر در مورد داروها، گزینههای درمانی و رویکردهای خودیاری، اعضای خانواده میتوانند به عنوان یک سیستم حمایتی منسجم عمل کنند.
خانواده درمانی حمایتی
این نوع درمان بر ایجاد یک محیط امن متمرکز است که در آن اعضای خانواده میتوانند آشکارا احساسات خود را به اشتراک بگذارند و از حمایت خانواده خود برخوردار شوند.
برخی از مشاوران ممکن است از نوع خاصی از خانواده درمانی استفاده کنند. در مقابل، دیگران ممکن است رویکرد التقاطی تر و چندوجهی را اتخاذ کنند که جنبههایی از انواع مختلف درمان را متناسب با نیازهای خانواده در برمیگیرد.
در طول مشاور خانوادگي چه اتفاقی میافتد؟
خانواده درمانی اغلب کوتاه مدت است، اما بسته به موقعیت و نیاز خانواده ممکن است برای یک سال یا بیشتر نیز انجام شود. در حالی که غالباً همه اعضای خانواده را درگیر میکند، ممکن است بر کسانی که مایل یا قادر به شرکت در درمان هستند نیز تمرکز کند.
در طول یک جلسه خانواده درمانی، درمانگران ممکن است با خانواده به صورت گروهی، فردی یا ترکیبی از این دو صحبت کنند. در طول جلسات درمانی، درمانگر سؤالاتی میپرسد تا در مورد مشکلاتی که خانواده را به سمت مشاور خانوادگي کشانده است، بیشتر بداند. آنها همچنین به سایر عوامل مؤثر در مسائل، مانند شرایط زمینهای سلامت روان و استرس محیطی نیز توجه خواهند کرد.
یک جلسه درمانی معمولی حدود 50 دقیقه و یک بار در هفته است. ممکن است در ابتدا صحبت کردن درباره نگرانیها برای مردم دشوار باشد و مهم است که خانواده، بهترین مشاور خانواده در تهران را پیدا کنند که با ایشان احساس راحتی نمایند. خانوادهها ممکن است قبل از یافتن بهترین مشاور خانواده در تهران و درمانی که نیازهای آنها را برآورده میکند، چندین مشاور را امتحان کنند. معمولاً بهترین مشاور خانواده در تهران خدمات زیر را ارائه میدهد:
- تشخیص و درمان سلامت روان و بهبود شرایط عاطفی
- برنامه ریزی درمانی
- روان درمانی برای افراد خانواده، زوجها و کودکان
- زوج درمانی، گروه درمانی و خانواده درمانی
تعداد جلسات مشاوره خانواده به عوامل مختلفی بستگی دارد، از جمله اینکه چرا خانواده به دنبال کمک هستند و آیا تمام اعضای خانواده در طول درمان شرکت میکنند یا خیر.
تکنیکهای مورد استفاده در مشاوره خانوادگی
تکنیکهای مورد استفاده در خانواده درمانی معمولاً به عواملی مانند جهت گیری نظری مشاور و نیازهای خاص خانواده بستگی دارد. برخی از روشهایی که ممکن است مورد استفاده قرار گیرند عبارتاند از:
- تکنیکهای رفتاری: این روشها اغلب بر آموزش مهارتها و آموزش روانی برای کمک به اعضای خانواده برای رسیدگی به مشکلات خاص تمرکز میکنند. برای مثال، الگوسازی و ایفای نقش ممکن است برای کمک به اعضای خانواده در حل مشکلات ارتباطی مورد استفاده قرار گیرد.
- تکنیکهای روان پویایی: این روشها شامل ارزیابی نحوه تفسیر و پاسخ هر یک از اعضای خانواده به مشکلاتی است که با آن مواجه هستند. مشاور با خانواده کار میکند تا بینشهای عاطفی جدید ایجاد کند و راههای جدیدی برای پاسخگویی مؤثرتر کشف کند.
- تکنیکهای ساختاری: این روشها بر کمک به اعضای خانواده با مرزها و پویایی قدرت در خانواده تمرکز دارند. چنین تکنیکهایی میتواند به خانوادهها کمک کند تا مرزهای جدیدی ایجاد کرده و روال هایی را بسازند که عملکرد خانواده را بهبود می بخشد.
تکنیکهای مورد استفاده در خانواده درمانی بر بهبود آگاهی عاطفی، کمک به تغییرات عمده در خانواده، کمک به افراد برای پذیرش چیزهایی که نمیتوانند کنترل کنند و بهبود ارتباطات و همکاری بین اعضا متمرکز هستند.
چگونه بفهمیم که آیا یک درمانگر بهترین مشاور خانواده در تهران بوده و برای خانواده شما مناسب است؟
یافتن مشاور مناسب و بهترین مشاور خانواده در تهران برای خانواده درمانی مهم است. احساس راحتی در انتخاب مشاور خانوادگي اهمیت دارد. برخی از نکات کلی وجود دارد که افراد میتوانند هنگام جستجوی بهترین مشاور خانواده در تهران این نکات را در نظر بگیرند. اینها ممکن است به یافتن بهترین مشاور خانواده در تهران که ممکن است مناسب خانواده شما باشد کمک کند:
- از دوستان یا خانوادههای بزرگ در اطرافیان خود بخواهید که به شما بهترین مشاور خانواده در تهران را معرفی کنند.
- با پزشک خانوادگی خود صحبت کنید.
- در محیط کار خود از همکارانتان پرس و جو کنید.
یک درمانگر همچنین ممکن است با یک تماس تلفنی اولیه یا جلسه معارفه و مشاور خانواده تلفنی رایگان موافقت کند که طی آن خانواده میتوانند تصمیم بگیرند که آیا این مشاور برای آنها مناسب است یا خیر. علاوه بر احساسات شخصی، خانواده باید موارد زیر را در نظر بگیرد:
- شیوه و رویکرد درمانی مشاور خانواده تهران
- هر چند وقت یکبار مشاور حضور در جلسات را توصیه میکند و برای چه مدت
- آیا بیمه شما این خدمات را پوشش میدهد و آیا گزینههای کم هزینه در دسترس است یا خیر
از آنجایی که مشارکت اعضا بخش مهمی از خانواده درمانی است، ممکن است بهتر باشد در مورد مشاوری که حتی یکی از اعضای خانواده با او احساس راحتی نمیکند، تجدید نظر کنید.
هزینه جلسات بهترین مشاور خانواده در تهران چقدر است؟
برخی از مشاوران خانواده در طرحهای بیمه شرکت میکنند، در حالی که برخی از آنها به صورت خصوصی کار میکنند. برای مردم مهم است که خدماتی را که بیمه گذار آنها پوشش میدهد بررسی کنند. قبل از شرکت در جلسات، فرد باید بررسی کند که آیا مشاور طرحهای بیمه خاصی را میپذیرد یا خیر. برخی از درمانگران نیز ممکن است در برنامههای کمک به کارمندان شرکت کنند. ارزش این را دارد که با کارفرمای خود بررسی کنید که آیا این طرحها در دسترس هستند یا خیر.
قیمت هر جلسه مشاوره با بهترین مشاور خانواده در تهران، به نوع درمان، صلاحیت مشاور، محل و مدت جلسات بستگی دارد و نمیتوان مبلغ مشخصی را برای آن ارائه کرد.
به چه دلایلی باید به فکر مشاور خانواده تهران باشیم؟
همانطور که به دنبال بهترین مشاور خانواده در تهران هستید، همه گزینههای موجود، از جمله یک مشاور سنتی، مشاوره خانواده حضوری و مشاوران آنلاین و یا مشاوره خانواده تلفنی رایگان را در نظر بگیرید. مشاورانی وجود دارند که برای کمک به خانواده شما در کشف درمان ایده آل هستند. اگر به خانواده درمانی فکر میکنید، این به خودی خود نشانه خوبی است. همانطور که شما این تصمیم مهم را برای جستجوی حمایت خارجی میگیرید، در اینجا دلایلی مختلفی شرح داده شده است که نشان میدهد خانواده شما ممکن است از مشاوره بهرهمند شوند.
خانواده ترکیبی
خانواده ترکیبی زمانی است که دو واحد خانوادگی جداگانه تصمیم میگیرند یکی شوند. این میتواند زمانی اتفاق بیفتد که یک فرد بچه دار با فرد دیگری که بچه دارد ازدواج کند. همچنین زمانی که فردی بدون فرزند با فردی که فرزند دارد ازدواج میکند، یک خانواده ترکیبی ممکن است شکل بگیرد و در شرایط مشابه، زمانی که این زوج از خود فرزندانی داشته باشند، خواهر و برادر ناتنی ایجاد کنند.
راهیابی این نوع خانوادهها میتواند دشوار باشد، به خصوص زمانی که والدین دیگری از روابط قبلی هنوز در زندگی فرزندان دخیل هستند. نقش ناتنی میتواند مملو از مذاکرات مداوم باشد، زیرا شما مجبورید مرزهایی را ایجاد کنید. هر نقشی که داشته باشید، هدف همه احتمالاً داشتن یک واحد خانوادگی هماهنگ است که در آن همه اعضا احساس کنند شنیده و تأیید شدهاند. خانواده درمانی میتواند در این زمینه به شما کمک کند.
تغییرات در زندگی روزمره
سازگاری با چیزهای جدید همیشه آسان نیست. نمونههای خوبی از تغییرات در زندگی روزمره که خانوادهها میتوانند به حمایت نیاز داشته باشند چیست؟ در اینجا برخی از آنها ذکر شدهاند:
- نقل مکان به یک شهر یا کشور جدید
- طلاق یا جدایی
- غم یا غم و اندوه در خانواده
- از دست دادن یکی از اعضای خانواده
- مبتلا شدن یکی از اعضای خانواده به یک مریضی خاص یا لاعلاج
مشاور خانوادگی میتواند به خانواده شما کمک کند تا سازگار شده و در صورت امکان بهبود پیدا کنند. افراد در هر سنی ممکن است با سازگاری مشکل داشته باشند. اما اگر کودکی برای مثلاً نقل مکان از خانه قدیمی خود به خانه جدید دچار ناراحتی شود، به خصوص اگر مشکل سازگاری از بین نرود، کل خانواده ممکن است برای کمک به سازگاری، در درمان شرکت کنند.
احساس تنهایی یا انزوای اجتماعی
گاهی اوقات، شما یا همسرتان نیاز به تنهایی دارید، درست است؟ همچنین برای نوجوانان بسیار طبیعی و سالم است که تمایل به حفظ حریم خصوصی و خودمختاری داشته باشند. صرف نظر از اینکه در چه سنی هستید، داشتن زمان تنهایی برای همه طبیعی است. خانوادهها گاهی اوقات مراحلی را پشت سر میگذارند که میخواهند زمان تنهایی داشته باشند یا وقت بیشتری برای خانواده میخواهند.
با این حال، اگر میبینید که یکی از اعضای خانواده در هر سنی که از خانواده کنارهگیری میکند، ترجیح میدهد در اتاقش بماند تا اینکه هر شب برای شام بیاید، دیگر با دوستان یا خانوادهاش معاشرت نمیکند یا اغلب ابراز میکند که احساس میکند درک نشده است، این میتواند به یک موضوع نگران کننده تبدیل شود، به خصوص زمانی که با علائم دیگر همراه باشد. گاهی اوقات، این کناره گیری از دیگران میتواند نشانهای از اختلالاتی مانند اختلال افسردگی اساسی باشد.
سازگاری با سالهای نوجوانی
اگر پدر و مادر هستید، زمانی نوجوان بودید، بنابراین میدانید که نوجوانان اغلب با مجموعهای از رفتارهای متفاوت هستند که هرگز نمیتوانید درک کنید. سالهای نوجوانی معمولاً پر از احساسات، اضطراب و پرسش است. همچنین در طول سالهای نوجوانی تغییرات زیادی وجود دارد که ممکن است بهعنوان والدین در سازگاری با آنها مشکل داشته باشید. با این حال، تنظیم سازگاری با این رفتارها امکانپذیر است. خانواده درمانی میتواند به شما کمک کند تا از سلامت روانی نوجوان خود حمایت کنید یا میتواند در مورد نگرانیهای موجود در خانواده، مانند ارتباط و احترام به استقلال، به شما یاری رساند.
فقدان یا خودداری از صمیمیت
زمانی که شریک شما میگوید مثلاً ظرفها را میشوید اما این کار را انجام نمیدهد، یا به شریک قبلی خود در فیسبوک پیام میدهد تا وضعیت او را چک کند، آیا صمیمیت را به عنوان تنبیه از او دریغ میکنید؟ به یاد داشته باشید هرگز نباید شریک زندگی خود را تنبیه کنید. در یک رابطه، دو نفر باید برای یک راه حل سودمند دوجانبه برای مشکل خود با هم همکاری کنند، نه اینکه یکدیگر یا سایر اعضای خانواده را تنبیه کنند.
فقدان محبت یا عدم نشان دادن توجه مثبت در یک واحد خانواده به عنوان یک کل نیز ممکن است دلیلی برای شرکت در جلسات مشاور خانوادگی باشد.
سخن پایانی
هدف مشاور خانواده رسیدگی به مشکلات اساسی است که باعث مشکلات خانوادگی میشود. انواع مختلفی از خانواده درمانی وجود دارد. مشکلات مختلف خانوادگی ممکن است به انواع خاصی از مشاوره نیاز داشته باشد. هنگامی که مردم در مورد بهترین مشاور خانواده در تهران تحقیق میکنند، باید بررسی کنند که آیا این مشاور برای خانواده آنها مناسب است و آیا تمام اعضای خانواده با مشاور احساس راحتی میکنند یا خیر. یک شخص همچنین باید اطمینان حاصل کند که خط مشی مشاور خدمات خاص مورد نیاز را پوشش میدهد.
در این مقاله در مورد مشاور خانواده، انواع مشاور خانوادگی، مزایای مشاور خانواده، بهترین مشاور خانواده در تهران، مشاور خانواده حضوری و مشاور خانواده تلفنی رایگان صحبت کردیم. امیدواریم مطالب این مقاله برای شما مفید بوده باشد، اگر در این زمینه سؤالی دارید در قسمت نظرات سؤال خود را مطرح کرده تا در اولین فرصت پاسخگوی شما عزیزان باشیم.
درباره سعیده عزیزمحمدی
سعیده عزیزمحمدی هستم، روانشناس بالینی. ۲۰سال با قصههایی از زندگی مراجعینم زیستم. تجربیاتی از جنس درد و شادی، خنده و اشک، فراز و نشیب... همراه شدم، درمان مراجعینم مرا همراه کرد تا زندگی نزیستهشان را بیافرینم... در کنارتان هستم برای هر فصلی از بودنتان
نوشته های بیشتر از سعیده عزیزمحمدی
دیدگاهتان را بنویسید