پنج طرحواره شایع در همسران انتقادگر
بعضی از انسان ها ازتله های شخصیتی و طرحواره هایشان رنج میبرند و متاسفانه آگاه به بیماری خود نیستند تا درمانش کنند. اکثر افراد بیماری را فقط مشکلات جسمانی میدانند در صورتی که آسیبهای روانی گاها بسیار دردناک تر و عذابش بیشتر است. آنها به راحتی از طریق مشاور میتوانند خود را درمان کنند و به راحتی زندگی کنند. در اینجا ما چند طرحواره ای که در زندگی آزار دهنده است را بررسی میکنیم و اگر این طرحواره ها را در خودتان یا همسرتان مشاهده کردید بهتر است در اولین فرصت به مشاور مراجع کنید و روند درمان را پیش بگیرید.
فهرست مطالب
تله قص/ شرم
هیجان ها اصلی: شرمساری و ترس
تفکر: من آدم حقیر، بی ارزش و اضافی هستم که لیاقت هیچ گونه احترام از اطرافیانم را ندارم. و اگر همسرم به شخصیت اصلی من پی ببرد مرا اصلا دوست نخواهد داشت.
رفتار نسبت به همسر: انتقادگری، برتری طلبی، کمال گری یا ترکیبی از این رفتارها.
همیشه نبست به همسرش این رفتارها را اعمال میکند.
تله استحقاق
هیجان اصلی: خشم
تفکر: از دیگران یک سر و گردن بالاترم و دیگران حتما باید با من به گونهای خاص رفتار کنند. نگاه از بالا به بقیه دارد و فکر میکند در همه ی زمینهها برتر است.
رفتار نسبت به همسر: کنترل گری، خودخواهی و دست انداختن همسر.
سعی در کنترل کردن رفتارهای همسر خود دارد. در همه ی موارد خودخواه است و این رفتارش بسیار آزاردهنده است. برایش موقعیت مکانی مهم نیست و در هر شرایطی اگر به اشتباه همسرش حرفی بزند یا رفتار اشتباهی انجام دهد. مسخره اش میکند و او را دست میاندازد و این رغتار در اکثر مواقع موجب دلخوری و بحث بینشان میشود.
تله بی اعتمادی/ بدرفتاری
هیجان اصلی: ترس و اضطراب
تفکر: نباید به هیچ کسی اعتماد کنم
رفتار نسبت به همسر: بدرفتاری با همسر برای کنترل گری و حمایت از خود در برابر صدمات احتمالی.
زندگی با افراد بیاعتماد بسیار سخت است و همیشه برای همه چیز مجبور به توضیح دادن میشوید. حتا برای پولی که خرج میکنید و این مساله به مرور زمان در رابطه روند فرسایشی طی میکند. شما از همسرتان همیشه دلخورید و ممکن است اوایل در تنهایی خودتان به جدایی فکر کنید و این رفتارها که ادامه دار باشد تصمیم بگیرید آن را عملی کنید. زندگی با افرادی که طرحواره دارند سخت و طاقت فرسا است و با این افراد خیلی بیشتر سخت است. انگار شما همیشه بدهکار هستید و مجبورید که جواب پس بدهید.
تله محرومیت هیجانی
هیجان اصلی: تنهایی، ترش رویی، ناامیدی و افسرگی
تفکر: دیگران نمیتوانند نیازهای مرا براورده کنند همسرم موظف است حتما تمام نیازهای مرا براورده کند.
رفتار نسبت به همسر: خشم و پرتوقعی
افرادی که دارای محرومیت های هیجانی هستند اغلب منزوی و ناامید و افسرده هستند. فکر میکنند از عهدهی کاری برنمیایند و از بقیه انتظار زیادی دارند. همیشه فکر میکنند بقیه توانایی براورده کردن نیازهایشان را ندارند و تنها کسی که موظف است تمام نیازهایش را براورده کند نزدیک ترین فرد به او یعنی همسرش است. خشم این دسته از افراد زیاد است چون نمیتوانند هیجان هایشان را بروز دهند. همیشه توقع شان بالاست و این رفتار بسیار برای فرد مقابلشان ازار دهنده است.
طرحواره ها از کودکی شکل میگیرد و اگر درمان نشود هم برای فرد درگیر هم برای فرد مقابل میتواند اسیب های جدی روانی داشته باشد. بهتر است حتما با مشاور جلسات مکرر داشته باشید و برای درمان اقدام کنید. مشاور به راحتی کمکتان میکند و در کنار آن یک سری از دوره ها و کارگاه های روانشناسی رایج شده که با شرکت در این کلاس ها خیلی از ضعف ها و گیرهای کودکی خود را پیدا میکنید و با آگاهی به دست آمده روی رشد فردی خود میتوانید کار کنید.
درباره سعیده عزیزمحمدی
سعیده عزیزمحمدی هستم، روانشناس بالینی. ۲۰سال با قصههایی از زندگی مراجعینم زیستم. تجربیاتی از جنس درد و شادی، خنده و اشک، فراز و نشیب... همراه شدم، درمان مراجعینم مرا همراه کرد تا زندگی نزیستهشان را بیافرینم... در کنارتان هستم برای هر فصلی از بودنتان
نوشته های بیشتر از سعیده عزیزمحمدی
دیدگاهتان را بنویسید